Ferie-tips: Grazie, scusa og per favore, for pokker!

(Artiklen har tidligere været offentliggjort i magasinet Il Ponte i 2018) Det italienske modstykke til Emma Gads bog Takt og tone fra 1918 blev skrevet af ærkebiskoppen Giovanni Della Casa allerede i midten af 1500-tallet.Værket Galateo ovvero de´costumi – Galateo eller reglerne for høflig adfærd – var dedikeret Della Casas kollega, biskoppen Galeazzo Florimonte. Den […]

Pesto – den officielle opskrift – og Piratens

Syv ingredienser, hverken mere eller mindre, er der i Pesto Konsortiets opskrift på den kolde basilikum sauce, der er så karakteristisk for Middelhavsregionen Liguria. 1) 50 gram friske, tørre, små basilikum blade, naturligvis helst Basilico Genovese DOP 2) Èn deciliter Extra Jomfru Olivenolie – helst DOP fra Liguria 3) Seks spiseskeer Parmiagian Reggiano DOP 4) […]

Gelato – sådan genkender du en god italiensk is

Hvis isen med pistacienødder er skriggrøn, så hold dig langt væk. Gelato med ægte pistacienødder har faktisk en lidt ucharmerende grønligbrun farve, men smager så til gengæld af den ægte vare. Jordbærisen skal heller ikke være skrigende rød, og bananis er hvid og ikke solgul, hvis det er kvalitetsis, hvor der er brugt frugt, og […]

Dette billede har en tom ALT-egenskab (billedbeskrivelse). Filnavnet er charlotte_tveen_hansen_4_aarstider_paa_due_papaveri.jpg

Bog på vej: Charlottes ”4 årstider på Due Papaveri”

Glæd dig til noget så sjældent som en bog om italiensk mad og kultur fra forfatterens egen jord, køkken og restaurant i Italien. ”Due Papaveri” – To Valmuer – hedder det magiske sted for enden af grusvejen i de bløde bakker i Emilia Romagna syd for Modena. Her har Charlotte Tveen Hansen, der oprindeligt stammer […]

Risotto med Gorgonzola-skum og mørk øl

På kokkeskole med Andrea Bevilacqua / Milano – januar 2014 Kurset hed “Risotti Importanti” – Vigtige Risotti – og foregik i køkkenet på Mondadori boghandlen på Piazza Duomo i Milano. RISOTTO MED GORGONZOLA OG ØL– til 6 personer INGREDIENSER500 gram Arborio-ris2 skalotteløg50 gram Jomfru Oliven Olie (EVO, siger de smarte i dag – Extra Virgin Oil…)1 liter […]

Tartar smager af kød i Italien

“Hvor er sylteagurkerne og peberroden?” lød spørgsmålet fra en læser, da jeg på Instagram (@charlottemilano) delte foto af min tartar af piemontesisk oksekød. Svaret er, at tartar i Italien helst skal smage af kød. Det er helt i tråd med de italienske køkkeners allestedsnærværende og grundlæggende ide om, at hovedingrediensen er vigtigst. Ingredienserne: Håndskåret oksefilet, […]

Ossobuco – en klassiker fra Milano

Ingredienser (til fire personer):– 4 stykker 3-4 centimeter høje skiver kalveskank – 1/1 finthakket løg – 2 ben finthakket selleri– 1/1 finthakket gulerod– smør og jomfru olivenolie– tør hvidvin– salt og hvid peber– 6 cm tomatkoncentrat på tube– 2 halverede fed hvidløg, hvis du har lyst Tilberedning:Vend de fire kødstykker i sigtet mel efter eventuelt […]

Molise eksisterer

Det er blevet en slags talemåde i Italien at påstå, at den syditalienske region Molise ikke eksisterer – ”Molise non esiste”. Det skyldes, at man sjældent hører noget om de kun 4.460 kvadratkilometer, der med sine blot 289.361 indbygger gemmer sig mellem regionerne Abruzzo, Campania, Lazio og Puglia. Danske Sus og Anders beviser dog det […]

Vandretur i Cinque Terre: Gode sko og hat

Artikel skrevet af Britt Trude Petersen Cinque Terre set med en vandreguides øjneUnder mine år som vandreguide på Sardinien havde jeg mange gange hørt godt om Cinque Terre og vandreturene der.I foråret 2023 kom jeg langt om længe til dette punkt på min ”bucket list”. Det var en fascinerende oplevelse.  Vi havde booket et hotel […]

Skøn madbutik i Todi i Umbria

VIDEO: NORCINERIA E SALSAMENTERIA PRINCIPE I TODI: Historisk kom de bedste slagtere i Mellemitalien fra byen Norcia i Umbria. Derfor hedder slagter- og pålægsbutikker i området ofte norcineria. Slagteren hedder en norcino, og udover at slagte dyrene, skære kødet ud og producere skinker og de andre pålægsspecialiteter var det traditionelt også il norcino, der kastrerede […]

2020 fra kanten af espresso-koppen

Uden espresso går det ikke. Og netop dét krævede sine krumspring i Corona-året 2020. I visse perioder måtte Deres udsendte meget modvilligt erstatte espresso med “Bo-dum”-kaffe på Bar Balcone. Men “vi klarede det”, som det lød under forårets total lockdown. Dét gør vi stadig, for vi lever nu over ti måneder senere stadig i Corona-limbo, […]

Stemmen fra Rom: Alfredo Tesio fylder 75 år

Alfredo Giovanni Roberto Maria Tesio blev født i norditalienske Monza. For en hel generation danskere blev han ”stemmen fra Rom”, da han i perioden 1981 til 2006 var Danmarks Radios korrespondent i Italien. Han har en let genkendelig stemme, for Tesio har gjort det næsten umulige: At lære det danske sprog som voksen. Han er […]

Breaking news: Pizza Charlotte

Jeg har fået en pizza opkaldt efter mig, og noget større kan jeg ikke forestille mig. Helt genert kom Gloria på Pizzeria Valmaria i Pur ved Ledrosøen hen til mig i sidste uge, og spurgte: – Har du noget imod, at jeg sætter “din” foretrukne pizza på årets menukort?Jeg blev helt rørt, og nu er […]

Den triste skæbne for pasta-pinde uden riller, og opskrift på undtagelsen med safran

Da Coronavirus for alvor brød ud i Italien lørdag den 22. februar 2020 gik tusindvis af italienere i panik, og tømte mange steder i Norditalien supermarkedernes hylder for specielt basisfødevarer som dåser med flåede tomater og den uundværlige pasta i næsten alle varianter. Mæsten alle varianter af paste, for et foto gik nemlig viralt, da […]

Den klassiske tomatsovs tester dine italienske smagsløg

Den første gang jeg fik hallucinationer om spaghetti med tomatsovs og basilikum følte jeg mig for alvor integreret i de italienske køkkener. At fantasere om denne enkle spaghettiret og mærke en spontan produktionen af mundvand, var  beviset på at mine smagsløg omsider var ‘italianiniserede’. Jeg møder ofte mennesker, der får en ustyrlig trang til at […]

Toptunet kalv er den ultimative sommerret fra Piemonte

Den italienske region Piemonte mellem Appeninerbjergene og Alperne er blandt meget andet berømt for to fiskeretter: Den varme ansjos-dip Bagna Cauda er en vinterting og fantastisk til kogt kød og grillede grøntsager. Vitello Tonnato, kold kogt kalvekød med tunsauce, eller mere mundret og appetitvækkende, den tunede kalv, passer derimod perfekt til en varm sommerdag for alle os, der […]

Keep it simple: Citronpasta fra Amalfikysten

Hosteria Santa Maria er bogstavelig talt bygget sammen med klippevæggen langs med landevej nummer 163, der snor sig gennem byerne og bjergene på Amalfikysten syd for Napoli. (Opdatering 2024 – desværre eksisterer restauranten ikke længere, men opskriften er stadig god, red.) Ved indgangen forstår man motivet, for her kan man høre en rislende flod, som rejsende […]

Pizza-ballade i Milano: Stjernekokken Cracco nyfortolker pizza Margherita – til 16 euro

Mozzarella-osten er af bøffelmælk, og dekorerer pizzaen som en fem-bladet blomst, mens kanten er høj som i Napoli, og tomaterne er de ”rigtige” fra San Marzano. Ovenpå er der også konfitterede tomater, og så drysses der til slut origano. Det er “forbudt” i den ægte Napoli-pizza, der i stedet dekoreres med friske basilikumblade. Sprød, mørk […]

Capocollo-pålæg i Caciocavallo-ost

ITALIENS OVERDÅDIGE MADKULTUR: Capocollo-pålæg i skal af Caciocavallo-ost Min ven Marco arbejder i et cateringfirma, der blandt meget andet organiserer luksus-buffetter, når de store virksomheder og banker i Milano inviterer. Dét nyder vi godt af henne på kulturforeningen ARCI l´Impegno >>, der også er min lokale stambar, én af dem. Marco kommer nemlig ofte forbi med […]

Risotto i Danmark: Radicchio, røget Provolone og Pancetta fra Piacenza

3o. januar 2018. Det er dag nummer 51 på min re-integrationsrejse til Danmark >>, som du kan læse meget mere om i tidligere artikler her på italiamo.dk. Jeg har erkendt, at jeg godt kan bo i Danmark, men jeg kan ikke undvære det italienske køkken. Så denne januar tirsdag står der ægte italiensk risotto på menuen. […]

Re-integration i Danmark 13: “Gider du ikke lige”, og om at føle sig hjemme med dansk-italiensk fusionsmad

Italiamo.dk´s bagkvinde Charlotte Sylvestersen skal for første gang i næsten 25 år opholde sig flere end 14 dage i Danmark. Med basis i landsbyen Holbøl i Sønderjylland vil hun berette stort og småt fra både Italien og Danmark om, hvordan det føles at skulle re-integreres i sit fødeland DAG 13 i Danmark/lørdag 23.12.2017 Under frokosten Lillejuleaftensdag […]

Re-integration i Danmark 5: Sult, sex eller spaghetti med hvidløg, chili og olie

Charlotte Sylvestersen skal for første gang i næsten 25 år opholde sig flere end 14 dage i Danmark. Med basis i landsbyen Holbøl i Sønderjylland vil hun berette stort og småt fra både Italien og Danmark om, hvordan det føles at skulle re-integreres i sit fødeland. DAG 5 i Danmark/Fredag 15. december 2017 En af mine […]

Re-integration i Danmark 3: “Dyre” drikkevarer og kampen mod smørret

Charlotte Sylvestersen skal for første gang i næsten 25 år opholde sig flere end 14 dage i Danmark. Med basis i landsbyen Holbøl i Sønderjylland vil hun berette stort og småt fra både Italien og Danmark om, hvordan det føles at skulle re-integreres i sit fødeland. DAG 3 i Danmark – onsdag 13. december 2017 Vi fandt […]

Napolis pizza er nu en del af verdens kulturarv

Natten til den 7. december 2017 blev den napoletanske pizza indlemmet på Unescos liste over verdens kulturarv. Det skete ved en enstemmig afstemning, og eftersom der kun var to europæere  tilstede, så må det siges at være en planetær beslutning. Klassikeren Pizza Margherita, opkaldt efter dronning Margherita. Legenden siger, at da Margherita  og kong Umberto […]

Piemonte: Stjernemad, med og uden Michelin

Michelinrestauranten 21.9 og det familiedrevne Trattoria Tre Rii befinder sig i helt forskellige prislag, men kærligheden til Piemontes råvarer og traditioner er den samme. I Piemonte spiser du godt for både 30 og 300 euro. Vælg selv. STJERNEMAD: Flavio Costa overtog restaurant- og hoteldriften på den 550 år gamle vingård Tenuta Carretta i foråret 2016. Vingården, […]

Foodfashion 2017: Fermenterede sorte hvidløg

De fermenterede sorte hvidløg er over os. Specialiteten blev udviklet i Korea i 2004, hvor man opdagede, at hvidløg ved en bestemt temperatur og luftfugtighed gik i gang med at gære. Selve gæringen varer 30 dage, og i den næste 45 dage lange fase bliver de fermenterede hvidløgsfed ikke bare langsomt kulsorte, men også kysse-sikre. …artiklen fortsætter […]

Slaraffenland hedder Eatalyworld, og ligger i Bologna

ANMELDELSE – TRE STJERNER UD AF FEM: Eatalyworld, der åbner for publikum den 15. november i Bologna, er ikke bare verdens første forlystelsespark for madglade gastronauter. Det er også helt konkrete eksempler på madens vej fra jord til bord, og ikke mindst en hyldest til Italiens imponerende biodiversitet,  og til menneskerne bag gastronomien i et land, […]

Risottotiden er her: Risotto Monzese – med safran og salsiccia

Ingredienser til 4 portioner 2 deciliter risottoris, her Baldo fra Po Deltaet 0,2 gram safran 300 gram frisk salsiccia Smør, klaret og efter behov Et lille finthakket skalotteløg 1,5 liter grøntsagsbouillon 150 gram friskrevet Grana Padano eller Parmigiano Reggiano >> Den perfekte risotto – ti regler og to kogemetoder >> Nogle foretrækker salsicciapølsen i små […]

Jeg har lyttet til søpindsvin, og smagt tunens sperm

Søpindsvin bevæger sig. De vandrer på deres stive pigge hen over klipperne på havbunden. Hannernes pigge er kulsorte, hunnernes lidt lysere. Det er hunnernes rogn, man spiser. ”Du skal flyde på ryggen, og lukke alle andre lyde ude”, forklarer kokken fra Puglia, der svømmer ved siden af mig.Vi er til den årlige tunfestival ”Girotonno” >> […]

Analyse af Lidl´s serie af Italiamo produkter

Lidl Danmarks tilbudsavis i denne uge byder indtil den 17. juni på over 50 italienske specialiteter i deres private label serie ”Italiamo”. (Ja, de har ”lånt” navnet på min hjemmeside 😊 ). – Er produkterne i orden? har flere læsere spurgt. Lidl´s Italiamo tomater kommer fra Italiens største producent af tomatkonserves, og jeg er selv […]

Nytår i Italien: Rødt undertøj, linser og fede pølser

ITALIENSKE NYTÅRSTRADITIONER Rødt undertøj er en italiensk klassiker nytårsaften. Der findes mange forklaringer på skikken. Nogle hævder, at skikken oprindeligt stammer fra Kina, hvor den røde farve holder det menneskeædende væsen Niàn på afstand med rødt. Andre siger mere prosaisk, at det røde undertøj er endnu et kommercielt stunt importeret fra USA. Så er jeg næsten klar til […]

Civita ved Bagnoregio synker, og kaldes den døende by

Civita di Bagnoregio har rødder tilbage til etruskerne for 2.500 år siden, ligger i imponerende ensom majestæt på en bakketop af sprøde tufsten mellem Orvieto i det sydlige Umbria og Bolsena søen i det nordlige Lazio cirka 115 km nord for Rom. I kløfterne på bakkens sider befinder floderne Rio Chiaro – Den klare flod […]

To frokostrestauranter i Lucca, og en utrolig vinkælder

SOMMERMINDER 2016/2 Det betaler sig at lytte til de lokale, og den danske byguide i Lucca, Lisa Horslund Christensen ved, hvad hun taler om. Lise Horslund Christen er autoriseret by- og cykelguide i Lucca, hvor hun også selv bor med sin mand og to børn. Lise har en fortid som professionel cykelrytter i Italien, og […]

Når otte Michelin-stjerner leverer cateringen

Den 15. november offentliggør Michelin sin røde restaurant- og hotelguide. I år blev den italienske udgave for første gang præsenteret i Parma, der ligger i den såkaldte “Food & Motor Valley” syd for Po-floden.  Præmieringen foregik i byens smukke Teatro Regio, og Italien beholder også i 2017 sine otte 3-stjernede Michelin-restauranter. I alt er der 343 italienske restauranter […]

Eataly i Illum, et skridt på vejen til det ægte Italien

Morten Bille, som mange har mødt som rejseleder på italienske destinationer, har besøgt det nyåbnede madparadis Eataly i Illum, og stiller flinkt sine foto til rådighed for italiamo.dk. – De skal nok lige helt op i gear, før den sidder i skabet. Men Eataly er et stort skridt på vejen til den “ægte italienske madoplevelse”, skriver Morten. […]

De Cecco pasta fylder 130 år

Pastafirmaet De Cecco har fået sit eget frimærke i anledning af 130 året for grundlæggelsen, for pasta er en alvorlig sag i Italien. Energikrisen i 1973 er en af mange forklaringer på De Ceccos særstilling blandt de store italienske producenter af kvalitetspasta. De Cecco blev grundlagt i 1886, og selv om virksomheden i dag er […]

Solidariske gastronomiske souvenirs fra jordskælvsområdet

– Giv os en konkret hjælp. Køb produkterne fra vores område: Ciauscolo-pølsen af finthakket svinekød, anislikøren og urtebitterne fra firmaet Varnelli >>, linserne fra Castellucco og vinen Vernaccia fra Serrapetrona >>, og bed om skinker, pålæg, trøfler, honning og oste fra Sibilliner bjergene. Jordskælvet har fået os i knæ, hjælp os med at rejse os, skriver min ven Federico […]

Nem og nærende linsesuppe fra jordskælvsramte Castelluccio

Linserne fra Castelluccio ved fra Norcia i Umbrien“Lenticchia da Castelluccio di Norcia IGP” er en de i dag flere end 280 italienske specialiteter, der har IGP (BGB), DOP (BOB) eller STG klassifikation som originale traditionelle madprodukter.  De lokale kalder linserne for “Lénta”, og linserne med den berømte tynde og sprøde skal har været konsumeret i mere end […]

Fedtet fritureangreb på italiensk gastronomi

Først var det “Amsterdam Chips”, der skød op som paddehatte i en fugtig skovbund i Milanos “gå-i-byen”-zoner. Hvad der skulle være så specielt ved pommes frites fra Holland, eller ved hollandsk gastronomi i det hele taget, har jeg stadig ikke fundet ud af. Men jeg kan se ideen. Jo mere alkohol eller sjov tobak, man […]

Pasta Amatriciana – med eller uden tomater!

L’amatriciana – eller “matriciana” på romersk dialekt – er en sugo, der stammer fra landsbyen Amatrice. Amatrice, der blev ramt af et alvorligt jorskælv natten til den 24. august 2016 >>, ligger øst for Rom i den mellemitalienske region Lazio. Indtil 1927 var byen en del af Abruzzo regionen. Ikke bacon, men kindkød  Blandt grundingredienserne er […]

Kend dine oste: Parmigiano Reggiano og Grana Padano

Vi kalder dem begge for “parmesanost”, men det er faktisk falsk varebetegnelse. Ordet “parmesan” skærer voldsomt i ørerne på producenterne, der både lever af og er umådeligt stolte af, netop at producere enten Parmigiano Reggiano eller Grana Padano. SYV AFGØRENDE FORSKELLE Groft sagt kan man sige, at forskellen på de to typer DOP-oste fra Po […]

Ragù fra Napoli – noget helt andet end kødsovsen fra Bologna

HISTORIE Kært barn har mange navne, så denne ret findes på menukortet også som “Ragu napoletano” eller “o’ Rraù” eller “o’ pignato”. Den store forskel i forhold til Bologna er, at i Napoli bruger man de hele kødstykker, og ikke hakket kød. Retten er én af de mest kendte fra det napoletanske køkken. Den er […]

Santa Margherita Ligure på Liguriens østkyst

Santa Margherita Ligure (9.639 indb.) er en af de større turisbyer på den østlige del af Ligurias kyst – Il Levante, i modsætning til Il Ponente vest for regionens hovedstad Genova.Byen ligger cirka 40 km øst for Genova, og  cirka 70 km fra den første af de fem små landsbyer i Cinque Terre, Monterosso. Gode togforbindelser gør udflugter […]

Smagen af Rom – 13 romeres kulinariske favoritsteder

NY BOG OM ROMERSKE RESTAURANTER, MADBUTIKKER, VINBARER M.M. Man kan aldrig få for mange informationer om at finde gode restauranter i Rom, og slet ikke når det er de lokale, der får lov til at guide dig gennem byens både kendte og mindre kendte kvarterer. Mette og Kenneth Rem har fulgt i 13 romeres og […]

Brødflov og pizzasur på restaurant i Italien

Tips til at vælge rigtigt på menuen, og blive glad i maven på restaurant i Italien! Man kan blive noget så skuffet, når man har sat sig ved bordet på en italiensk restaurant, og der lander en kurv med 2 x 2 margerinefremstillede brødpinde pakket ind i plastik og to bløde boller i en kurv. Noget […]

Folkesundheden: Peberfrugter, vådt hår og “luftslag” er livsfarlige, og børn kan lide af “Neglelakfjerner”

Da lægen spurgte, om jeg forlod min krop med jævne mellemrum… Efter 26 år i Italien er jeg overbevist om, at der er helt tydelige genetiske forskelle på en dansk og en italiensk krop. Jeg ved også nu, at der eksisterer sygdomme og farer, som nordeuropæere tilsyneladende er immune overfor. Mit første møde med det […]

Lasagne – den ultimative opskrift på specialiteten fra Bologna

LASAGNE eller LASAGNA? Google får lov til at bestemme: Lasagne – 30.900,000 hits / Lasagna – 29.500.000 hits 1: Ragú  – eller kødsovs som vi danskere siger, er det første trin til en god lasagne. Her er den officielle opskrift på ragu fra Bolognas turistkontor, tilføjet mine personlige råd i parenteser: INGREDIENSER 150 gram hakket magert oksekød (men […]

Eataly i Milano: På madindkøb i “paradis”!

Eataly´s store butik i Milano på Piazza XXV Aprile 10 ligger i det gamle Teatro Smeraldo i Porta Nuova kvarteret ganske tæt ved metrostation Garibaldi. Åben alle dage fra 8.30-23.00. Da jeg besøgte Eataly i Milano den 15. januart 2016 var der udsalg med masser af produkter til 1 €. Der er i øvrigt levende […]

Madkurser på dansk i Italien

DUE PAPAVERI – hos danske “Carlotta” i Emilia-Romagna “De to valmuer” er en lille eksklusiv biologisk agriturismo med små ferielejligheder og værelser, samt en gourmetrestaurant, der flere gange om året huser små madkurser med maksimalt 8 deltagere. Hos Charlotte og Luca er der også mulighed for at arrangere en fem dages vintur i Emilia Romagna, […]

RISOTTO: Sådan laver du den perfekte risotto

10 RISOTTO TIPS 1) VÆLG DE RIGTIGE RIS Der findes fire katagorier af italienske ris, og de har alle deres specielle spidskompetencer: Riso Comune/Riso: Små runde riskorn. Navnene er for eksempel Aureo, Balilla, Cripto, Raffaello og Pierrot. Disse ris ”holder” anvendes til kogte ris, til minestronesupper og til desserter med ris. Semifino/Semifini: Et lidt større og […]

Risotto med peberfrugter

INGREDIENSER 300 g italienske ris – Arborio, Canaroli, Baldo… 1 store rød og 1 stor gul peberfrugt 2 modne tomater 20 g finthakket scalotteløg 50 gram smør Jomfru oliven olie 1 fed finthakket hvidløg Ca. 1,2 liter grøntsags boullion Friskrevet Parmesanost Salt …artiklen fortsætter under annoncen TILBEREDNING …tilbehør og buoillon Vask, fjern membranerne og de hvide områder, […]

RISOTTO MILANESE: Solgul risotto med safran krydderi

GUL MILANO-RISOTTO MED SAFRAN KRYDDERI …og variationer INGREDIENSER (til 4 personer) 320 g ris – Arborio, Canaroli eller Vialone Nano 80 g smør 20 g oksemarv 70 g parmesanost Et mellemstort finthakket løg – helst skalotteløg Et halvt glas tør stuevarm hvidvin – hvis du har lyst En pose safran (0,150 mg) i pulver eller 6-7 […]

SMØØSHI: Dansk inspireret fusionsmad i Milano

Tredobbelt-fusionsmad: “Smørrebrød på sushi-manér med italienske råverer” SMØØSHI >> – og italienerne udtaler det naturligvis “smooshi” – er en spændende restaurant indrettet i lys skandinavisk stil i Via Vincenzo Monti 27 tæt ved Cadorna-stationen i Milanos centrum. ( Åben tirs-søn 12-15 6 18-24 – tel. 02 7862 2016 – smooshimilano@gmail.com – også udenddørsservering ) De fleste “smøøshi´er” på menukortet kan […]

Spaghetti Carbonara – den klassiske uden eller helligbrøde med fløde?

DEN KLASSISKE OPSKRIFT PÅ SPAGHETTI CARBONARA – og en diskussion om “fløde eller ej” fra Facebookgruppen Italiamo.dk & Italy.dk ” >> INGREDIENSER 4 personer: 150-200 gram kindkød/svinekæbe i tern (baconterninger kan også anvendes) 350 gram god spaghetti – ikke den friske, men den tørrede spaghetti! 3 æggeblommer + et helt æg Revet Pecorino helst – […]

Opskrift: Michetta, Rosette, Kaiser – kært brød har mange navne

Et morgenbrød med mest skorpe og kun lidt krumme Italienske “hjemmebagere” diskuterer livligt på forskellige hjemmesider, hvordan man uden professionelt udstyr kan lave morgenbollen Rosetta, eller hvad man nu vælger at kalde dette kendte italienske brød. Løsningen er simpelthen ÆBLEDELEREN: …opskriften fortsætter under annoncen INGREDIENSER 620 gram hvedemel 340 ml vand 6 gram gær 13 gram […]

Nutella-mad på 122 meter – ny Guinness rekord

Søndag den 18. oktober 2015 blev der sat endnu en Guinness-rekord på EXPO2015 i Milano. Verdens længste Nutella-mad! Helt præcist 122,4 meter friskbagt brød med Nutella. (FOTO CREDITS – Expo 2015_Mourad Balti) Brødet – en fransk baguette – blev bagt af 20 italienske bagere og 7 franske “artisans boulangers”, der måtte arbejde konstant i 6 timer med mobile […]

Risotto med Græskar og Lambrusco

På kokkeskole med Andrea Bevilacqua / Milano – januar 2014Kurset hed “Risotti Importanti” – Vigtige Risotti – og foregik i køkkenet på Mondadori boghandlen på Piazza Duomo i Milano. RISOTTO MED GRÆSKAR FRA MANTOVA OG INDKOGT LAMBRUSCO– til 6 personer INGREDIENSER:500 gram Canaroli- eller Arborioris3 små skalotteløg50 gram ekstra jomfru olivenolie400 gram renset græskar fra Mantova(Det er […]

Risotto med Spinat og Scamorza-ost

På kokkeskole med Andrea Bevilacqua / Milano – januar 2014 Kurset hed “Risotti Importanti” – Vigtige Risotti – og foregik i køkkenet på Mondadori boghandlen på Piazza Duomo i Milano. RISOTTO MED SPINAT OG SCAMORZA – til 6 personer INGREDIENSER: Ingredienser 500 gram Carnaroliris eller Arborioris 2 skalotteløg 50 gram olivenolie 1 mast fed hvidløg MED skind! […]

Anns luftige Tiramisu med Marsala

Annas Tiramisu har været på italy.dk siden hun skrev til mig i 2003: Brev fra 2003 Hej Charlotte! Jeg var en dag på nettet for at finde en opskrift på Tiramisu, og fandt frem til Jeres. Jeg ville overraske min mor og min stedfar ( han er italiener ) med en lækker middag. Da min […]

Tiramisu: Opskrift på “Himlen i din mund”!

Basis-opskrift på Tiramisu Ingredienser (ca. 8 portioner) 500 g mascarpone 4 æggeblommer 2 tsk vanillesukker 250 g kikse-stænger 1 dl stærk kaffe 3 spsk kaffelikør – eller Marsala-vin 3 spsk kakao Tilberedning: 1) Pisk Mascarpone med æggeblommer og vanillesukker til en lind creme. Hvis du bruger vanillekvark, tilsæt kun 1 tsk vanillesukker. 2) Læg halvdelen af kiksestængerne […]

Santa Margherita Ligure: 5 traditionelle restauranter

Opdateret marts 2024: Alle nævnte restauranter er stadig operative – og alene den kontinuitet borger for kvaliteten :-), Charlotte. La Cambusa – Kabyssen – ligger over fiskemarkedet i Santa Margherita Ligure cirka 200 meter fra centrum i retning mod Portofino. Via Bottaro 2 (Lystbådehavnen) Udenfor sæsonen er der lukket torsdag Tel 0185 28 74 10 – reservering […]

FERIETIP: Gode råd til at overleve italienske hedebølger – spis også let!

Når temperaturen (den reelle temperatur + graden af luftfugtighed) overstiger vores normale kropstemperatur på cirka 37 grader bliver det simpelthen en livsnødvendig at passe på… Hav lyst tøj på – dog ikke gult, der tiltrækker små irriterende fluer! Vælg naturlige stoffer som bomuld, og allerbedst tøj af hør. Drik meget væske – og hér menes […]

Fransk minister undskylder for Nutella-hetz

Den franske miljøminister Segolene Royal kom i italiensk  stormvejr,  da hun mandag aften i fransk tv opfordrede folk til at holde op med at spise Nutella,  fordi produktet indeholder palmeolie. Opfordringen udløste endnu en madpolemik mellem de gastronomiske stormagter Italien og Frankrig, men freden sænkede sig, da fru Royal undskyldte sin opfordring 1000 gange i […]

Madeksport for milliarder: The Extraordinary Italian Taste

Italiens statistik (ISTAT) fortæller, at Italien i årets første fire måneder eksporterede landsbrugsprodukter for 11,9 milliarder euro. I 2014 eksporterede Italien for i alt 34,3 mia. €. Målet for 2015 er at nå op på 36 mia. €, og i 2020 skal eksporten ramme 50 milliarder euro. Faktisk steg eksporten fra januar til april med […]

EXPO2015: 179 restauranter, barer og kiosker

Spis frokost for 2 personer til over 250 euro eller for 20 euro: EXPO har det hele! Der er 179 restauranter, barer, kiosker og fastfood-trucks på EXPO, og 82 har udendørsservering. På  Zomato >> (også APP til din smartphone) er der en oversigt over dem ALLE, ofte med foto af menukortet, og med priser for frokost til to […]

Restauranter: L´Ancora della Tortuga i Monterosso i 5 Terre

– De er endda begyndt at have en mand til at stå udenfor restauranter for at overtale gæsterne, som i Rom og Venedig, fnyser de lokale i Monterosso al Mare i Cinque Terre i Liguria.  – Vi risikerer at blive “Venedigfiseret”, siger de, og fnyser lidt mere over turister, der kun har en time eller halvanden […]

Opskrift: Flydende Caprese Salat

“Capri-salat” – “Insalata Caprese” er en af de mest kendte italienske sommer forretter – antipasti. På restauranten Terrazza Triennale på taget af Milanos Design Museum – fantastisk glasrestaurant med enestående udsigt over Milano! – smagte jeg i april 2015 en flydende Caprese-salat: INGREDIENSER: Friske tomater, mozzarella, basilikumblade, selleritern, olivenolie ogs salt: …hér er de friske […]

POP-KOKKEN DAVIDE OLDANI

PORTRÆT OG OPSKRIFT PÅ DEN OFFICIELLE EXPO-RISOTTO MED SAFRAN Davide Oldani er de italienske kokkes POP-konge! “Pop” er i denne forbindelse ikke “poppet” som en sang, men derimod “popolare”: folkeligt. Polulært eller folkeligt i Oldanis univers betyder, at der er tale om traditionelle råvarer, og helt bevidst ofte de såkaldte fattige råvarer som f.eks. indvolde, hanekamme […]

EXPO-NYHED: 100% vegetabilsk Cola-flaske på vej

Den 3. juni præsenterede Coca Cola  ‘PlantBottle’ på firmaets pavillon på EXPO2015 I Milano. – Vi har anvendt 100% biologisk materiale, og det er vores plan at lancere flasken på markedet de kommende år, fortalte Michael  Knutzen, der e. ansvarlig for projektet. DETTE ER EN KOMMENTAR – pas på, der kan forekomme meninger! Det faldt […]

Arancine: De bedste ris-appelsiner i Palermo

Risappelsiner er en slags italiensk “streetfood” – for det er bestemt ikke “fastfood” at lave de fyldte arancine eller arancini: Risappelsinerne skifter nemlig køn på Sicilien: På den vestlige del af øen, og dermed også i Palermo er risappelsinerne runde og femminine: Arancina. På østsicilien er de hankøn, arancino, og med top, måske som en […]