Jeg har lyttet til søpindsvin, og smagt tunens sperm

Søpindsvin bevæger sig. De vandrer på deres stive pigge hen over klipperne på havbunden. Hannernes pigge er kulsorte, hunnernes lidt lysere. Det er hunnernes rogn, man spiser. ”Du skal flyde på ryggen, og lukke alle andre lyde ude”, forklarer kokken fra Puglia, der svømmer ved siden af mig. Vi er til den årlige tunfestival ”Girotonno” […]

Analyse af Lidl´s serie af Italiamo produkter

Lidl Danmarks tilbudsavis i denne uge byder indtil den 17. juni på over 50 italienske specialiteter i deres private label serie ”Italiamo”. (Ja, de har ”lånt” navnet på min hjemmeside 😊 ). – Er produkterne i orden? har flere læsere spurgt. Lidl´s Italiamo tomater kommer fra Italiens største producent af tomatkonserves, og jeg er selv […]

Nytår i Italien: Rødt undertøj, linser og fede pølser

ITALIENSKE NYTÅRSTRADITIONER Rødt undertøj er en italiensk klassiker nytårsaften. Der findes mange forklaringer på skikken. Nogle hævder, at skikken oprindeligt stammer fra Kina, hvor den røde farve holder det menneskeædende væsen Niàn på afstand med rødt. Andre siger mere prosaisk, at det røde undertøj er endnu et kommercielt stunt importeret fra USA. Så er jeg næsten klar til Nytårsaften… Personligt […]

Civita ved Bagnoregio synker, og kaldes den døende by

Civita di Bagnoregio har rødder tilbage til etruskerne for 2.500 år siden, ligger i imponerende ensom majestæt på en bakketop af sprøde tufsten mellem Orvieto i det sydlige Umbria og Bolsena søen i det nordlige Lazio cirka 115 km nord for Rom. I kløfterne på bakkens sider befinder floderne Rio Chiaro – Den klare flod – […]

Stjernekokke: Franco Madama “maler” mad-malerier

Franco Madama var en af de 28 kokke, der blev kaldt op på scenen, da Michelin Guiden den 15. november uddelte nye stjerner til italienske restauranter i Parma. Han lider ikke af Janteloven, og stjernen var efter hans mening helt velfortjent. – Der er ingen i Italien, der gør som jeg gør. Jeg maler malerier, fortæller han, da […]

Når otte Michelin-stjerner leverer cateringen

Den 15. november offentliggør Michelin sin røde restaurant- og hotelguide. I år blev den italienske udgave for første gang præsenteret i Parma >>, der ligger i “Food & Motor Valley” >> syd for Po-floden.  Præmieringen foregik i byens smukke Teatro Regio, og Italien beholder også i 2017 sine otte 3-stjernede Michelin-restauranter.  I alt er der 343 italienske […]

Eataly i Illum, et skridt på vejen til det ægte Italien

Morten Bille, som mange har mødt som rejseleder på italienske destinationer, har besøgt det nyåbnede madparadis Eataly i Illum, og stiller flinkt sine foto til rådighed for italiamo.dk. – De skal nok lige helt op i gear, før den sidder i skabet. Men Eataly er et stort skridt på vejen til den “ægte italienske madoplevelse”, skriver Morten. […]

De Cecco pasta fylder 130 år

Pastafirmaet De Cecco har fået sit eget frimærke i anledning af 130 året for grundlæggelsen, for pasta er en alvorlig sag i Italien. Energikrisen i 1973 er en af mange forklaringer på De Ceccos særstilling blandt de store italienske producenter af kvalitetspasta. De Cecco blev grundlagt i 1886, og selv om virksomheden i dag er […]

Solidariske gastronomiske souvenirs fra jordskælvsområdet

– Giv os en konkret hjælp. Køb produkterne fra vores område: Ciauscolo-pølsen af finthakket svinekød, anislikøren og urtebitterne fra firmaet Varnelli >>, linserne fra Castellucco og vinen Vernaccia fra Serrapetrona >>, og bed om skinker, pålæg, trøfler, honning og oste fra Sibilliner bjergene. Jordskælvet har fået os i knæ, hjælp os med at rejse os, skriver min ven Federico […]

Nem og nærende linsesuppe fra jordskælvsramte Castelluccio

Linserne fra Castelluccio ved fra Norcia i Umbrien “Lenticchia da Castelluccio di Norcia IGP” er en de i dag flere end 280 italienske specialiteter, der har IGP (BGB), DOP (BOB) eller STG klassifikation som originale traditionelle madprodukter >>.  De lokale kalder linserne for “Lénta”, og linserne med den berømte tynde og sprøde skal har været konsumeret i mere […]

Fedtet fritureangreb på italiensk gastronomi

Først var det “Amsterdam Chips”, der skød op som paddehatte i en fugtig skovbund i Milanos “gå-i-byen”-zoner. Hvad der skulle være så specielt ved pommes frites fra Holland, eller ved hollandsk gastronomi i det hele taget, har jeg stadig ikke fundet ud af. Men jeg kan se ideen. Jo mere alkohol eller sjov tobak, man […]

Pasta Amatriciana – med eller uden tomater!

L’amatriciana – eller “matriciana” på romersk dialekt – er en sugo, der stammer fra landsbyen Amatrice. Amatrice, der blev ramt af et alvorligt jorskælv natten til den 24. august 2016 >>, ligger øst for Rom i den mellemitalienske region Lazio. Indtil 1927 var byen en del af Abruzzo regionen. Ikke bacon, men kindkød  Blandt grundingredienserne er […]

Kend dine oste: Parmigiano Reggiano og Grana Padano

Vi kalder dem begge for “Parmesanost”, men det er faktisk falsk varebetegnelse. Ordet “parmesan”skærer også voldsomt i ørerne på producenterne, der både lever af og er umådeligt stolte af, netop at producere enten Parmigiano Reggiano eller Grana Padano. SYV AFGØRENDE FORSKELLE Groft sagt kan man sige, at forskellen på de to typer DOP-oste fra Po Sletten er, […]

Ragù fra Napoli – noget helt andet end kødsovs fra Bologna

HISTORIE Kært barn har mange navne, så denne ret findes på menukortet også som “Ragu napoletano” eller “o’ Rraù” eller “o’ pignato”. Den store forskel i forhold til Bologna er, at i Napoli bruger man de hele kødstykker, og ikke hakket kød. Retten er én af de mest kendte fra det napoletanske køkken. Den er […]

Puglia på kanal DK4 den 21. marts

KANAL DK4s PROGRAMSERIE “DET ÆGTE ITALIEN” TAGER DEN 21. MARTS TIL STØVLEHÆLEN PUGLIA Med parret Claus og Claudia som værter tager programmet på jagt efter nogle af de steder, som turisterne normalt ikke selv finder i den syditalienske region Puglia. …artiklen fortsætter under annoncen Kokken Claus og den italienske foodie Claudia kommer med ind i de lokale køkkener […]

Smagen af Rom – 13 romeres kulinariske favoritsteder

NY BOG OM ROMERSKE RESTAURANTER, MADBUTIKKER, VINBARER M.M. Man kan aldrig få for mange informationer om at finde gode restauranter i Rom, og slet ikke når det er de lokale, der får lov til at guide dig gennem byens både kendte og mindre kendte kvarterer. Mette og Kenneth Rem har fulgt i 13 romeres og […]

Brødflov og pizzasur på restaurant i Italien

Tips til at vælge rigtigt på menuen, og blive glad i maven på restaurant i Italien! Man kan blive noget så skuffet, når man har sat sig ved bordet på en italiensk restaurant, og der lander en kurv med 2 x 2 margerinefremstillede brødpinde pakket ind i plastik og to bløde boller i en kurv. Noget […]

Folkesundheden: Peberfrugter, vådt hår og “luftslag” er livsfarlige, og børn kan lide af “Neglelakfjerner”

Da lægen spurgte, om jeg forlod min krop med jævne mellemrum… Efter 26 år i Italien er jeg overbevist om, at der er helt tydelige genetiske forskelle på en dansk og en italiensk krop. Jeg ved også nu, at der eksisterer sygdomme og farer, som nordeuropæere tilsyneladende er immune overfor. Mit første møde med det […]

Lasagne – den ultimative opskrift på specialiteten fra Bologna

LASAGNE eller LASAGNA? Google får lov til at bestemme: Lasagne – 30.900,000 hits / Lasagna – 29.500.000 hits 1: Ragú  – eller kødsovs som vi danskere siger er det første trin til en god lasagne. Her er den officielle opskrift på ragu fra Bolognas turistkontor, tilføjet mine personlige råd i parenteser: INGREDIENSER 150 gram hakket magert oksekød (men […]

Eataly i Milano: På madindkøb i “paradis”!

Eataly´s store butik i Milano på Piazza XXV Aprile 10 ligger i det gamle Teatro Smeraldo i Porta Nuova kvarteret ganske tæt ved metrostation Garibaldi. Åben alle dage fra 10-24. Da jeg besøgte Eataly i Milano den 15. januart 2016 var der udsalg med masser af produkter til 1 €. Der er i øvrigt levende musik […]

Madkurser på dansk i Italien

DUE PAPAVERI – hos danske “Carlotta” i Emilia-Romagna “De to valmuer” er en lille eksklusiv biologisk agriturismo med små ferielejligheder og værelser, samt en gourmetrestaurant, der flere gange om året huser små madkurser med maksimalt 8 deltagere. Madkurser med Charlotte og Luca i 2016: 11-16 april 25-30 april 13-18. juni 26. september -1. oktober 10.-15. oktober Også mulighed for […]

Risotto med peberfrugter

INGREDIENSER 300 g italienske ris – Arborio, Canaroli, Baldo… 1 store rød og 1 stor gul peberfrugt 2 modne tomater 20 g finthakket scalotteløg 50 gram smør Jomfru oliven olie 1 fed finthakket hvidløg Ca. 1,2 liter grøntsags boullion Friskrevet Parmesanost Salt …artiklen fortsætter under annoncen TILBEREDNING …tilbehør og buoillon Vask, fjern membranerne og de hvide områder, […]

RISOTTO MILANESE: Solgul risotto med safran krydderi

GUL MILANO-RISOTTO MED SAFRAN KRYDDERI …og variationer INGREDIENSER (til 4 personer) 320 g ris – Arborio, Canaroli eller Vialone Nano 80 g smør 20 g oksemarv 70 g Parmesanost Et mellemstort finthakket løg – helst skalotteløg Et halvt glas tør stuevarm hvidvin – hvis du har lyst En pose safran >> (0,150 mg) i pulver […]

SMØØSHI: Dansk inspireret fusionsmad i Milano

Tredobbelt-fusionsmad: “Smørrebrød på sushi-manér med italienske råverer” SMØØSHI >> – og italienerne udtaler det naturligvis “smooshi” – er en spændende restaurant indrettet i lys skandinavisk stil i Via Vincenzo Monti 27 tæt ved Cadorna-stationen i Milanos centrum. ( Åben tirs-søn 12-15 6 18-24 – tel. 02 7862 2016 – smooshimilano@gmail.com – også udenddørsservering ) De fleste “smøøshi´er” på menukortet kan […]

Spaghetti Carbonara – den klassiske uden eller med fløde?

DEN KLASSISKE OPSKRIFT PÅ SPAGHETTI CARBONARA – og en diskussion om “fløde eller ej” fra Facebookgruppen Italiamo.dk & Italy.dk ” >> INGREDIENSER 4 personer: 150-200 gram kindkød i tern (baconterninger kan også anvendes) 350 gram god spaghetti – ikke den friske, men den tørrede spaghetti! 3 æggeblommer + et helt æg Revet Pecorino helst – ellers […]

Olivenolie fra danske olivenbønder i Italien. Du kan også være med til høsten eller adoptér dit eget træ!

Fire danske kvinder og et dansk par, der  producerer ekstra jomfru olivenolie (Extra Virgin Oil = EVO) i Italien, og én, der sælger for den gode olie for lokale olivenbønder. Sådan køber du deres olie: FRA UMBRIEN Ellen Søs Lundqvist producerer og sælger olie både fra sine egne og fra naboernes oliventræer i Umbrien. Hendes veninde […]

Opskrift: Michetta, Rosette, Kaiser – kært brød har mange navne

Et morgenbrød med mest skorpe og kun lidt krumme Italienske “hjemmebagere” diskuterer livligt på forskellige hjemmesider, hvordan man uden professionelt udstyr kan lave morgenbollen Rosetta, eller hvad man nu vælger at kalde dette kendte italienske brød. Løsningen er simpelthen ÆBLEDELEREN: …opskriften fortsætter under annoncen Sådan ser den professionelle form til rosetta-bollerne ud – forskellen er den […]

Nutella-mad på 122 meter – ny Guinness rekord

Søndag den 18. oktober 2015 blev der sat endnu en Guinness-rekord på EXPO2015 i Milano. Verdens længste Nutella-mad! Helt præcist 122,4 meter friskbagt brød med Nutella. (FOTO CREDITS – Expo 2015_Mourad Balti) Brødet – en fransk baguette – blev bagt af 20 italienske bagere og 7 franske “artisans boulangers”, der måtte arbejde konstant i 6 timer med mobile […]

Risotto med Græskar og Lambrusco

På kokkeskole med Andrea Bevilacqua / Milano – januar 2014 Kurset hed “Risotti Importanti” – Vigtige Risotti – og foregik i køkkenet på Mondadori boghandlen på Piazza Duomo i Milano. RISOTTO MED GRÆSKAR FRA MANTOVA OG INDKOGT LAMBRUSCO – til 6 personer Ingredienser: INGREDIENSER: 500 gram Canaroli- eller Arborioris 3 små skalotteløg 50 gram ekstra jomfru olivenolie […]

Minikiwi & Røde kiwifrugter

EXPO2015 i Milano har siden 1. maj 2015 også været vært for præsentationen af globale madnyheder. Den 13. oktober havde  “Den røde kiwi” verdenspremiere i pavillonen for “Den internationale forening af Agronomer” på verdensudstillingen. Den Røde Kiwi har det videnskabelige navn “HFR18”, og er udviklet af “Deyang Professional Academy of Kiwi” i Sichuan provinsen i Kina. …artiklen fortsætter […]

Risotto med Spinat og Scamorza-ost

På kokkeskole med Andrea Bevilacqua / Milano – januar 2014 Kurset hed “Risotti Importanti” – Vigtige Risotti – og foregik i køkkenet på Mondadori boghandlen på Piazza Duomo i Milano. RISOTTO MED SPINAT OG SCAMORZA – til 6 personer INGREDIENSER: Ingredienser 500 gram Carnaroliris eller Arborioris 2 skalotteløg 50 gram olivenolie 1 mast fed hvidløg MED skind! […]

Italienske madnyheder i Danmark – oktober 2015

SUPERMARCO FLYTTER (København) Det italienske madtempel i København – Supermarco – flytter primo november ud i nye og større lokaler. I den nye butik udvides der også med Café med friskbrygget espresso og et “smage-område” med nyheder og inspiration direkte fra Italien. Åbningsfest fredag den 6. og lørdag den 7. november. Den nye adresse er: […]

Anns luftige Tiramisu med Marsala

Annas Tiramisu har været på italy.dk siden hun skrev til mig i 2003: Brev fra 2003 Hej Charlotte! Jeg var en dag på nettet for at finde en opskrift på Tiramisu, og fandt frem til Jeres. Jeg ville overraske min mor og min stedfar ( han er italiener ) med en lækker middag. Da min […]

Tiramisu: Opskrift på “Himlen i din mund”!

Basis-opskrift på Tiramisu  Ingredienser (ca. 8 portioner): 500 g mascarpone 4 æggeblommer 2 tsk vanillesukker 250 g kikse-stænger 1 dl stærk kaffe >> 3 spsk kaffelikør – eller Marsala-vin >> 3 spsk kakao Tilberedning: 1) Pisk Mascarpone med æggeblommer og vanillesukker til en lind creme. Hvis du bruger vanillekvark, tilsæt kun 1 tsk vanillesukker. 2) Læg halvdelen […]

Santa Margherita Ligure: 5 traditionelle restauranter

La Gambusa – Kabyssen – ligger over fiskemarkedet i Santa Margherita Ligure cirka 200 meter fra centrum i retning Portofino. Via Bottaro 2 (Lystbådehavnen) Udenfor sæsonen er der lukket torsdag Tel 0185 28 74 10 – reservering er en god ide! “Testaroli” er en slags pastapuder, der oprindeligt blev lavet af kastanjemel – der var og […]

FERIETIP: Gode råd til at overleve italienske hedebølger – spis også let!

…når temperaturen (den reelle temperatur + graden af luftfugtighed) overstiger vores normale kropstemperatur på cirka 37 grader bliver det simpelthen en livsnødvendig at passe på… Hav lyst tøj på – ikke gult, der tiltrækker små irriterende fluer! Vælg bomuld og allerbedst tøj af hør. Drik meget væske – og hér menes ikke alkoholiske drikke! Vand, […]

Fransk minister undskylder for Nutella-hetz

Den franske miljøminister Segolene Royal kom i italiensk  stormvejr,  da hun mandag aften i fransk tv opfordrede folk til at holde op med at spise Nutella,  fordi produktet indeholder palmeolie. Opfordringen udløste endnu en madpolemik mellem de gastronomiske stormagter Italien og Frankrig, men freden sænkede sig, da fru Royal undskyldte sin opfordring 1000 gange i […]

Madeksport for milliarder: The Extraordinary Italian Taste

Italiens statistik (ISTAT) fortæller, at Italien i årets første fire måneder eksporterede landsbrugsprodukter for 11,9 milliarder euro. I 2014 eksporterede Italien for i alt 34,3 mia. €. Målet for 2015 er at nå op på 36 mia. €, og i 2020 skal eksporten ramme 50 milliarder euro. Faktisk steg eksporten fra januar til april med […]

EXPO2015: 179 restauranter, barer og kiosker

Spis frokost for 2 personer til +250 euro eller for 20 euro – EXPO har det hele! Der er 179 restauranter, barer, kiosker og fastfood-trucks på EXPO, hvoraf de 82 har udendørsservering. På  Zomato >> (også APP til din smartphone) er der en oversigt over dem ALLE, ofte med foto af menukortet, og med priser for frokost til to personer. […]

Restauranter: L´Ancora della Tortuga i Monterosso i 5 Terre

– De er endda begyndt at have en mand til at stå udenfor restauranter for at overtale gæsterne, som i Rom og Venedig, fnyser de lokale i Monterosso al Mare i Cinque Terre.  – Vi risikerer at blive “Venedigfiseret”, siger de, og fnyser lidt mere over turister, der kun har en time eller halvanden til at […]

Opskrift: Flydende Caprese Salat

“Capri-salat” – “Insalata Caprese” er en af de mest kendte italienske sommer forretter – antipasti. På restauranten Terrazza Triennale på taget af Milanos Design Museum – fantastisk glasrestaurant med enestående udsigt over Milano! – smagte jeg i april 2015 en flydende Caprese-salat: INGREDIENSER: Friske tomater, mozzarella, basilikumblade, selleritern, olivenolie ogs salt: …hér er de friske […]

POP-KOKKEN DAVIDE OLDANI

PORTRÆT OG OPSKRIFT PÅ DEN OFFICIELLE EXPO-RISOTTO MED SAFRAN Davide Oldani er de italienske kokkes POP-konge! “Pop” er i denne forbindelse ikke “poppet” som en sang, men derimod “popolare”: folkeligt. Polulært eller folkeligt i Oldanis univers betyder, at der er tale om traditionelle råvarer, og helt bevidst ofte de såkaldte fattige råvarer som f.eks. indvolde, hanekamme […]

EXPO-NYHED: 100% vegetabilsk Cola-flaske på vej

Den 3. juni præsenterede Coca Cola  ‘PlantBottle’ på firmaets pavillon på EXPO2015 I Milano. – Vi har anvendt 100% biologisk materiale, og det er vores plan at lancere flasken på markedet de kommende år, fortalte Michael  Knutzen, der e. ansvarlig for projektet. DETTE ER EN KOMMENTAR – pas på, der kan forekomme meninger! Det faldt […]

Arancini: De bedste ris-appelsiner i Palermo

Risappelsiner er en slags italiensk “streetfood” – for det er bestemt ikke “fastfood” at lave de fyldte arancini, som du kan se på siden her med opskrifter på denne specialitet. Specialiteten er er allermest udbredt på Sicilien. I Rom kaldes Arancini ofte for Supplí. Mine bedste risappelsiner smagte jeg på færgen fra Villa San Giovanni på […]