Bog på vej: Charlottes ”4 årstider på Due Papaveri”
Glæd dig til noget så sjældent som en bog om italiensk mad og kultur fra forfatterens egen jord, køkken og restaurant i Italien. ”Due Papaveri” – To Valmuer – hedder det magiske sted for enden af grusvejen i de bløde bakker i Emilia Romagna syd for Modena. Her har Charlotte Tveen Hansen, der oprindeligt stammer […]
Ossobuco – en klassiker fra Milano
Ingredienser (til fire personer):– 4 stykker 3-4 centimeter høje skiver kalveskank – 1/1 finthakket løg – 2 ben finthakket selleri– 1/1 finthakket gulerod– smør og jomfru olivenolie– tør hvidvin– salt og hvid peber– 6 cm tomatkoncentrat på tube– 2 halverede fed hvidløg, hvis du har lyst Tilberedning:Vend de fire kødstykker i sigtet mel efter eventuelt […]
Skøn madbutik i Todi i Umbria
VIDEO: NORCINERIA E SALSAMENTERIA PRINCIPE I TODI: Historisk kom de bedste slagtere i Mellemitalien fra byen Norcia i Umbria. Derfor hedder slagter- og pålægsbutikker i området ofte norcineria. Slagteren hedder en norcino, og udover at slagte dyrene, skære kødet ud og producere skinker og de andre pålægsspecialiteter var det traditionelt også il norcino, der kastrerede […]
Toptunet kalv er den ultimative sommerret fra Piemonte
Den italienske region Piemonte mellem Appeninerbjergene og Alperne er blandt meget andet berømt for to fiskeretter: Den varme ansjos-dip Bagna Cauda er en vinterting og fantastisk til kogt kød og grillede grøntsager. Vitello Tonnato, kold kogt kalvekød med tunsauce, eller mere mundret og appetitvækkende, den tunede kalv, passer derimod perfekt til en varm sommerdag for alle os, der […]
Keep it simple: Citronpasta fra Amalfikysten
Hosteria Santa Maria er bogstavelig talt bygget sammen med klippevæggen langs med landevej nummer 163, der snor sig gennem byerne og bjergene på Amalfikysten syd for Napoli. (Opdatering 2024 – desværre eksisterer restauranten ikke længere, men opskriften er stadig god, red.) Ved indgangen forstår man motivet, for her kan man høre en rislende flod, som rejsende […]
Napolis pizza er nu en del af verdens kulturarv
Natten til den 7. december 2017 blev den napoletanske pizza indlemmet på Unescos liste over verdens kulturarv. Det skete ved en enstemmig afstemning, og eftersom der kun var to europæere tilstede, så må det siges at være en planetær beslutning. Klassikeren Pizza Margherita, opkaldt efter dronning Margherita. Legenden siger, at da Margherita og kong Umberto […]
Piemonte: Stjernemad, med og uden Michelin
Michelinrestauranten 21.9 og det familiedrevne Trattoria Tre Rii befinder sig i helt forskellige prislag, men kærligheden til Piemontes råvarer og traditioner er den samme. I Piemonte spiser du godt for både 30 og 300 euro. Vælg selv. STJERNEMAD: Flavio Costa overtog restaurant- og hoteldriften på den 550 år gamle vingård Tenuta Carretta i foråret 2016. Vingården, […]
Foodfashion 2017: Fermenterede sorte hvidløg
De fermenterede sorte hvidløg er over os. Specialiteten blev udviklet i Korea i 2004, hvor man opdagede, at hvidløg ved en bestemt temperatur og luftfugtighed gik i gang med at gære. Selve gæringen varer 30 dage, og i den næste 45 dage lange fase bliver de fermenterede hvidløgsfed ikke bare langsomt kulsorte, men også kysse-sikre. …artiklen fortsætter […]
Slaraffenland hedder Eatalyworld, og ligger i Bologna
ANMELDELSE – TRE STJERNER UD AF FEM: Eatalyworld, der åbner for publikum den 15. november i Bologna, er ikke bare verdens første forlystelsespark for madglade gastronauter. Det er også helt konkrete eksempler på madens vej fra jord til bord, og ikke mindst en hyldest til Italiens imponerende biodiversitet, og til menneskerne bag gastronomien i et land, […]
Nytår i Italien: Rødt undertøj, linser og fede pølser
ITALIENSKE NYTÅRSTRADITIONER Rødt undertøj er en italiensk klassiker nytårsaften. Der findes mange forklaringer på skikken. Nogle hævder, at skikken oprindeligt stammer fra Kina, hvor den røde farve holder det menneskeædende væsen Niàn på afstand med rødt. Andre siger mere prosaisk, at det røde undertøj er endnu et kommercielt stunt importeret fra USA. Så er jeg næsten klar til […]
To frokostrestauranter i Lucca, og en utrolig vinkælder
SOMMERMINDER 2016/2 Det betaler sig at lytte til de lokale, og den danske byguide i Lucca, Lisa Horslund Christensen ved, hvad hun taler om. Lise Horslund Christen er autoriseret by- og cykelguide i Lucca, hvor hun også selv bor med sin mand og to børn. Lise har en fortid som professionel cykelrytter i Italien, og […]
Når otte Michelin-stjerner leverer cateringen
Den 15. november offentliggør Michelin sin røde restaurant- og hotelguide. I år blev den italienske udgave for første gang præsenteret i Parma, der ligger i den såkaldte “Food & Motor Valley” syd for Po-floden. Præmieringen foregik i byens smukke Teatro Regio, og Italien beholder også i 2017 sine otte 3-stjernede Michelin-restauranter. I alt er der 343 italienske restauranter […]
Solidariske gastronomiske souvenirs fra jordskælvsområdet
– Giv os en konkret hjælp. Køb produkterne fra vores område: Ciauscolo-pølsen af finthakket svinekød, anislikøren og urtebitterne fra firmaet Varnelli >>, linserne fra Castellucco og vinen Vernaccia fra Serrapetrona >>, og bed om skinker, pålæg, trøfler, honning og oste fra Sibilliner bjergene. Jordskælvet har fået os i knæ, hjælp os med at rejse os, skriver min ven Federico […]
Nem og nærende linsesuppe fra jordskælvsramte Castelluccio
Linserne fra Castelluccio ved fra Norcia i Umbrien“Lenticchia da Castelluccio di Norcia IGP” er en de i dag flere end 280 italienske specialiteter, der har IGP (BGB), DOP (BOB) eller STG klassifikation som originale traditionelle madprodukter. De lokale kalder linserne for “Lénta”, og linserne med den berømte tynde og sprøde skal har været konsumeret i mere end […]
Pasta Amatriciana – med eller uden tomater!
L’amatriciana – eller “matriciana” på romersk dialekt – er en sugo, der stammer fra landsbyen Amatrice. Amatrice, der blev ramt af et alvorligt jorskælv natten til den 24. august 2016 >>, ligger øst for Rom i den mellemitalienske region Lazio. Indtil 1927 var byen en del af Abruzzo regionen. Ikke bacon, men kindkød Blandt grundingredienserne er […]
Smagen af Rom – 13 romeres kulinariske favoritsteder
NY BOG OM ROMERSKE RESTAURANTER, MADBUTIKKER, VINBARER M.M. Man kan aldrig få for mange informationer om at finde gode restauranter i Rom, og slet ikke når det er de lokale, der får lov til at guide dig gennem byens både kendte og mindre kendte kvarterer. Mette og Kenneth Rem har fulgt i 13 romeres og […]
Eataly i Milano: På madindkøb i “paradis”!
Eataly´s store butik i Milano på Piazza XXV Aprile 10 ligger i det gamle Teatro Smeraldo i Porta Nuova kvarteret ganske tæt ved metrostation Garibaldi. Åben alle dage fra 8.30-23.00. Da jeg besøgte Eataly i Milano den 15. januart 2016 var der udsalg med masser af produkter til 1 €. Der er i øvrigt levende […]
RISOTTO: Sådan laver du den perfekte risotto
10 RISOTTO TIPS 1) VÆLG DE RIGTIGE RIS Der findes fire katagorier af italienske ris, og de har alle deres specielle spidskompetencer: Riso Comune/Riso: Små runde riskorn. Navnene er for eksempel Aureo, Balilla, Cripto, Raffaello og Pierrot. Disse ris ”holder” anvendes til kogte ris, til minestronesupper og til desserter med ris. Semifino/Semifini: Et lidt større og […]
RISOTTO MILANESE: Solgul risotto med safran krydderi
GUL MILANO-RISOTTO MED SAFRAN KRYDDERI …og variationer INGREDIENSER (til 4 personer) 320 g ris – Arborio, Canaroli eller Vialone Nano 80 g smør 20 g oksemarv 70 g parmesanost Et mellemstort finthakket løg – helst skalotteløg Et halvt glas tør stuevarm hvidvin – hvis du har lyst En pose safran (0,150 mg) i pulver eller 6-7 […]
Risotto med Spinat og Scamorza-ost
På kokkeskole med Andrea Bevilacqua / Milano – januar 2014 Kurset hed “Risotti Importanti” – Vigtige Risotti – og foregik i køkkenet på Mondadori boghandlen på Piazza Duomo i Milano. RISOTTO MED SPINAT OG SCAMORZA – til 6 personer INGREDIENSER: Ingredienser 500 gram Carnaroliris eller Arborioris 2 skalotteløg 50 gram olivenolie 1 mast fed hvidløg MED skind! […]
Santa Margherita Ligure: 5 traditionelle restauranter
Opdateret marts 2024: Alle nævnte restauranter er stadig operative – og alene den kontinuitet borger for kvaliteten :-), Charlotte. La Cambusa – Kabyssen – ligger over fiskemarkedet i Santa Margherita Ligure cirka 200 meter fra centrum i retning mod Portofino. Via Bottaro 2 (Lystbådehavnen) Udenfor sæsonen er der lukket torsdag Tel 0185 28 74 10 – reservering […]
Arancine: De bedste ris-appelsiner i Palermo
Risappelsiner er en slags italiensk “streetfood” – for det er bestemt ikke “fastfood” at lave de fyldte arancine eller arancini: Risappelsinerne skifter nemlig køn på Sicilien: På den vestlige del af øen, og dermed også i Palermo er risappelsinerne runde og femminine: Arancina. På østsicilien er de hankøn, arancino, og med top, måske som en […]