Pesto – den officielle opskrift – og Piratens
Syv ingredienser, hverken mere eller mindre, er der i Pesto Konsortiets opskrift på den kolde basilikum sauce, der er så karakteristisk for Middelhavsregionen Liguria. 1) 50 gram friske, tørre, små basilikum blade, naturligvis helst Basilico Genovese DOP 2) Èn deciliter Extra Jomfru Olivenolie – helst DOP fra Liguria 3) Seks spiseskeer Parmiagian Reggiano DOP 4) […]
Risotto med Gorgonzola-skum og mørk øl
På kokkeskole med Andrea Bevilacqua / Milano – januar 2014 Kurset hed “Risotti Importanti” – Vigtige Risotti – og foregik i køkkenet på Mondadori boghandlen på Piazza Duomo i Milano. RISOTTO MED GORGONZOLA OG ØL– til 6 personer INGREDIENSER500 gram Arborio-ris2 skalotteløg50 gram Jomfru Oliven Olie (EVO, siger de smarte i dag – Extra Virgin Oil…)1 liter […]
Den triste skæbne for pasta-pinde uden riller, og opskrift på undtagelsen med safran
Da Coronavirus for alvor brød ud i Italien lørdag den 22. februar 2020 gik tusindvis af italienere i panik, og tømte mange steder i Norditalien supermarkedernes hylder for specielt basisfødevarer som dåser med flåede tomater og den uundværlige pasta i næsten alle varianter. Mæsten alle varianter af paste, for et foto gik nemlig viralt, da […]
Den klassiske tomatsovs tester dine italienske smagsløg
Den første gang jeg fik hallucinationer om spaghetti med tomatsovs og basilikum følte jeg mig for alvor integreret i de italienske køkkener. At fantasere om denne enkle spaghettiret og mærke en spontan produktionen af mundvand, var beviset på at mine smagsløg omsider var ‘italianiniserede’. Jeg møder ofte mennesker, der får en ustyrlig trang til at […]
Keep it simple: Citronpasta fra Amalfikysten
Hosteria Santa Maria er bogstavelig talt bygget sammen med klippevæggen langs med landevej nummer 163, der snor sig gennem byerne og bjergene på Amalfikysten syd for Napoli. (Opdatering 2024 – desværre eksisterer restauranten ikke længere, men opskriften er stadig god, red.) Ved indgangen forstår man motivet, for her kan man høre en rislende flod, som rejsende […]
Risotto i Danmark: Radicchio, røget Provolone og Pancetta fra Piacenza
3o. januar 2018. Det er dag nummer 51 på min re-integrationsrejse til Danmark >>, som du kan læse meget mere om i tidligere artikler her på italiamo.dk. Jeg har erkendt, at jeg godt kan bo i Danmark, men jeg kan ikke undvære det italienske køkken. Så denne januar tirsdag står der ægte italiensk risotto på menuen. […]
Re-integration i Danmark 13: “Gider du ikke lige”, og om at føle sig hjemme med dansk-italiensk fusionsmad
Italiamo.dk´s bagkvinde Charlotte Sylvestersen skal for første gang i næsten 25 år opholde sig flere end 14 dage i Danmark. Med basis i landsbyen Holbøl i Sønderjylland vil hun berette stort og småt fra både Italien og Danmark om, hvordan det føles at skulle re-integreres i sit fødeland DAG 13 i Danmark/lørdag 23.12.2017 Under frokosten Lillejuleaftensdag […]
Re-integration i Danmark 5: Sult, sex eller spaghetti med hvidløg, chili og olie
Charlotte Sylvestersen skal for første gang i næsten 25 år opholde sig flere end 14 dage i Danmark. Med basis i landsbyen Holbøl i Sønderjylland vil hun berette stort og småt fra både Italien og Danmark om, hvordan det føles at skulle re-integreres i sit fødeland. DAG 5 i Danmark/Fredag 15. december 2017 En af mine […]
Risottotiden er her: Risotto Monzese – med safran og salsiccia
Ingredienser til 4 portioner 2 deciliter risottoris, her Baldo fra Po Deltaet 0,2 gram safran 300 gram frisk salsiccia Smør, klaret og efter behov Et lille finthakket skalotteløg 1,5 liter grøntsagsbouillon 150 gram friskrevet Grana Padano eller Parmigiano Reggiano >> Den perfekte risotto – ti regler og to kogemetoder >> Nogle foretrækker salsicciapølsen i små […]
Analyse af Lidl´s serie af Italiamo produkter
Lidl Danmarks tilbudsavis i denne uge byder indtil den 17. juni på over 50 italienske specialiteter i deres private label serie ”Italiamo”. (Ja, de har ”lånt” navnet på min hjemmeside 😊 ). – Er produkterne i orden? har flere læsere spurgt. Lidl´s Italiamo tomater kommer fra Italiens største producent af tomatkonserves, og jeg er selv […]
To frokostrestauranter i Lucca, og en utrolig vinkælder
SOMMERMINDER 2016/2 Det betaler sig at lytte til de lokale, og den danske byguide i Lucca, Lisa Horslund Christensen ved, hvad hun taler om. Lise Horslund Christen er autoriseret by- og cykelguide i Lucca, hvor hun også selv bor med sin mand og to børn. Lise har en fortid som professionel cykelrytter i Italien, og […]
De Cecco pasta fylder 130 år
Pastafirmaet De Cecco har fået sit eget frimærke i anledning af 130 året for grundlæggelsen, for pasta er en alvorlig sag i Italien. Energikrisen i 1973 er en af mange forklaringer på De Ceccos særstilling blandt de store italienske producenter af kvalitetspasta. De Cecco blev grundlagt i 1886, og selv om virksomheden i dag er […]
Nem og nærende linsesuppe fra jordskælvsramte Castelluccio
Linserne fra Castelluccio ved fra Norcia i Umbrien“Lenticchia da Castelluccio di Norcia IGP” er en de i dag flere end 280 italienske specialiteter, der har IGP (BGB), DOP (BOB) eller STG klassifikation som originale traditionelle madprodukter. De lokale kalder linserne for “Lénta”, og linserne med den berømte tynde og sprøde skal har været konsumeret i mere end […]
Pasta Amatriciana – med eller uden tomater!
L’amatriciana – eller “matriciana” på romersk dialekt – er en sugo, der stammer fra landsbyen Amatrice. Amatrice, der blev ramt af et alvorligt jorskælv natten til den 24. august 2016 >>, ligger øst for Rom i den mellemitalienske region Lazio. Indtil 1927 var byen en del af Abruzzo regionen. Ikke bacon, men kindkød Blandt grundingredienserne er […]
Ragù fra Napoli – noget helt andet end kødsovsen fra Bologna
HISTORIE Kært barn har mange navne, så denne ret findes på menukortet også som “Ragu napoletano” eller “o’ Rraù” eller “o’ pignato”. Den store forskel i forhold til Bologna er, at i Napoli bruger man de hele kødstykker, og ikke hakket kød. Retten er én af de mest kendte fra det napoletanske køkken. Den er […]
Lasagne – den ultimative opskrift på specialiteten fra Bologna
LASAGNE eller LASAGNA? Google får lov til at bestemme: Lasagne – 30.900,000 hits / Lasagna – 29.500.000 hits 1: Ragú – eller kødsovs som vi danskere siger, er det første trin til en god lasagne. Her er den officielle opskrift på ragu fra Bolognas turistkontor, tilføjet mine personlige råd i parenteser: INGREDIENSER 150 gram hakket magert oksekød (men […]
RISOTTO: Sådan laver du den perfekte risotto
10 RISOTTO TIPS 1) VÆLG DE RIGTIGE RIS Der findes fire katagorier af italienske ris, og de har alle deres specielle spidskompetencer: Riso Comune/Riso: Små runde riskorn. Navnene er for eksempel Aureo, Balilla, Cripto, Raffaello og Pierrot. Disse ris ”holder” anvendes til kogte ris, til minestronesupper og til desserter med ris. Semifino/Semifini: Et lidt større og […]
Risotto med peberfrugter
INGREDIENSER 300 g italienske ris – Arborio, Canaroli, Baldo… 1 store rød og 1 stor gul peberfrugt 2 modne tomater 20 g finthakket scalotteløg 50 gram smør Jomfru oliven olie 1 fed finthakket hvidløg Ca. 1,2 liter grøntsags boullion Friskrevet Parmesanost Salt …artiklen fortsætter under annoncen TILBEREDNING …tilbehør og buoillon Vask, fjern membranerne og de hvide områder, […]
RISOTTO MILANESE: Solgul risotto med safran krydderi
GUL MILANO-RISOTTO MED SAFRAN KRYDDERI …og variationer INGREDIENSER (til 4 personer) 320 g ris – Arborio, Canaroli eller Vialone Nano 80 g smør 20 g oksemarv 70 g parmesanost Et mellemstort finthakket løg – helst skalotteløg Et halvt glas tør stuevarm hvidvin – hvis du har lyst En pose safran (0,150 mg) i pulver eller 6-7 […]
Spaghetti Carbonara – den klassiske uden eller helligbrøde med fløde?
DEN KLASSISKE OPSKRIFT PÅ SPAGHETTI CARBONARA – og en diskussion om “fløde eller ej” fra Facebookgruppen Italiamo.dk & Italy.dk ” >> INGREDIENSER 4 personer: 150-200 gram kindkød/svinekæbe i tern (baconterninger kan også anvendes) 350 gram god spaghetti – ikke den friske, men den tørrede spaghetti! 3 æggeblommer + et helt æg Revet Pecorino helst – […]
Risotto med Græskar og Lambrusco
På kokkeskole med Andrea Bevilacqua / Milano – januar 2014Kurset hed “Risotti Importanti” – Vigtige Risotti – og foregik i køkkenet på Mondadori boghandlen på Piazza Duomo i Milano. RISOTTO MED GRÆSKAR FRA MANTOVA OG INDKOGT LAMBRUSCO– til 6 personer INGREDIENSER:500 gram Canaroli- eller Arborioris3 små skalotteløg50 gram ekstra jomfru olivenolie400 gram renset græskar fra Mantova(Det er […]
Risotto med Spinat og Scamorza-ost
På kokkeskole med Andrea Bevilacqua / Milano – januar 2014 Kurset hed “Risotti Importanti” – Vigtige Risotti – og foregik i køkkenet på Mondadori boghandlen på Piazza Duomo i Milano. RISOTTO MED SPINAT OG SCAMORZA – til 6 personer INGREDIENSER: Ingredienser 500 gram Carnaroliris eller Arborioris 2 skalotteløg 50 gram olivenolie 1 mast fed hvidløg MED skind! […]
POP-KOKKEN DAVIDE OLDANI
PORTRÆT OG OPSKRIFT PÅ DEN OFFICIELLE EXPO-RISOTTO MED SAFRAN Davide Oldani er de italienske kokkes POP-konge! “Pop” er i denne forbindelse ikke “poppet” som en sang, men derimod “popolare”: folkeligt. Polulært eller folkeligt i Oldanis univers betyder, at der er tale om traditionelle råvarer, og helt bevidst ofte de såkaldte fattige råvarer som f.eks. indvolde, hanekamme […]
Arancine: De bedste ris-appelsiner i Palermo
Risappelsiner er en slags italiensk “streetfood” – for det er bestemt ikke “fastfood” at lave de fyldte arancine eller arancini: Risappelsinerne skifter nemlig køn på Sicilien: På den vestlige del af øen, og dermed også i Palermo er risappelsinerne runde og femminine: Arancina. På østsicilien er de hankøn, arancino, og med top, måske som en […]