Valg 2018: Europaparlamentets formand siger ja til Berlusconi, og Femstjernebevægelsen præsenterer sin regering inden valget

ANALYSE:
Silvio Berlusconi stod for valgkampens sidste store overraskelse, da han i tv-progammet Matrix torsdag aften afslørede, at Europarlamentets formand Antonio Tajani har sagt ja til at være Forza Italias kandidat som premierminister, hvis centrum-højre koalitionen som forventet bliver den største gruppe i det italienske parlament.

“Jeg takker præsident Berlusconi for hans påskønnelse af mig. Jeg har her til aften indvilget i at tjene Italien. Nu er alle beslutninger op til vores borgere og republikkens præsident”, skrev Tajani måske en anelse for underdanigt i aftes på Twitter.

Den 64-årige romer, der er uddannet jurist og har en fortid som journalist, har været med Berlusconi fra grundlæggelsen af Forza Italia tilbage i 1994. Han grundlagde selv den regionale afdeling af partiet i Rom-regionen Lazio, og han har senest siden januar 2017 været formand for Europa parlamentet.
Tajani selv bekræftede sit kandidatur via Twitter sent torsdag aften. Det skete i øvrigt efter en dag, hvor han havde talt om europæisk politik til en konference, og netop understreget, at han ikke ville tale om italiensk indenrigspolitik.


Antonio Tajani (Foto: Wikimedia)

Det er dog langtfra sikkert, at Antonio Tajani bliver Italiens næste premierminister.
For det første skal han have opbakning fra resten af centrum-højrekoalitionen, der også tæller det nationalistiske Lega, og det ultrahøjreorienterede Fratelli d´Italia-Italienske brødre. Der kommer til at skulle indgås nogle handler, hvis for eksempel Lega skal acceptere Tajani.
Forza Italia er slet ikke så EU-kritisk som Lega, de har ikke adopteret Salvini meget voldsomme retorik overfor indvandrere i valgkampen, og Berlusconi har allerede afvist et krav om helt at afskaffe nogle af de pensions- og arbejdsmarkedsreformer, parlamentet har vedtaget de seneste år.

Kompliceret valglov skaber usikkerhed
Derudover kan den nye og meget komplicerede valglov spænde ben for koalitionens regeringsdrømme. Valgloven er en kombination af flertalsvalg i enkeltmandskredse, der løber med 36 procent af stemmerne, men de resterende 64 procent af stemmerne fordeles proportionalt.

…artiklen fortsætter under reklamen

Valgforskere har for eksempel givet centrum-højre koalitionen 115 sikre mandater i enkeltmandskredsene til Deputeretkammeret, mens centrum-venstre kun har 24 sikre enkeltmandskredse. Femstjernebevægelsen står til at blive Italiens største parti ved dette valg, men de kan ifølge disse beregninger kun regne med sølle fire sikre enkeltmandskredse. To af dem er på Sardinien, de andre to på Sicilien, og slaget om enkeltmandskredsene kommer til at foregå på de to øer, og i det sydlige Italien, hvor Femstjernebevægelsen står meget stærkt.

I mange tilfælde forudses det, at der kun skal ganske få stemmer til at afgøre enkeltmandskredsene, og tvivler vælgerne mellem centrum-venstre og Femstjernebevægelsen, så vil det være til centrum-højrekoalitionens fordel.

Ministre ”udnævnt” inden valget
Den anden store overraskelse i valgkampens slutspurt står Femstjernebevægelsen for. Deres bud på en kommende premierminister, den 31-årige Luigi Di Maio, har offentliggjort, og afleveret partiets ministerliste til den italienske præsident Sergio Mattarella, fire dage før valget.


Luigi Di Maio ( Foto: Wikimedia Commons.)

Det er ikke nyt, at Femstjernebevægelsen bryder alle uskrevne regler for, hvordan man opfører sig på den politiske scene. Det er faktisk en form for varemærke for bevægelsen at gøre oprør mod både skrevne og uskrevne regler.

Fra de gamle partier er der forargelse og latterliggørelse over det overmod ministerlisten præsenterer. Der tales også netop om manglende respekt for spillereglerne.
Formelt har listen ingen praktisk betydning. Præsidenten bestemmer suverænt, hvem han beder om at danne regering, når de indledende møder er gennemført efter valget.
Men overfor vælgerne har Femstjernebevægelsen så endnu engang bekræftet, at de netop ér anderledes end de gamle politikere og partier, som de over én kam kalder for skiftevis korrupte, utroværdige medlemmer af en kaste, der deler privilegier ud til hinanden. Den form for provokation elsker protestpartiets vælgere simpelthen.
Udover provokation med at udnævne en regering inden valget, så står Femstjernebevægelsen som nævnt til at blive landets største parti, og i deres optik har præsident Mattarella derfor en forpligtigelse til at bede dem om at danne regering.

40 procent proteststemmer i uofficiel meningsmåling
Det er forbudt at offentliggøre meningsmålinger de sidste to uger op til et italiensk valg, men Luigi Di Maio citerede ved offentliggørelsen af partiets ministerliste uofficielle meningsmålinger, der ifølge ham ville give Femstjernebevægelsen hele 40 procent af stemmerne.
Med den nye valglov, der også indeholder en spærregrænse på tre procent for de mindre partier, regnes det med at 38-39 procent af stemmerne sikrer et parti eller en koalition flertal i parlamentet.
Centrum-højre koalitionen har i det officielle meningsmålinger ligget omkring 36-37 procent, Femstjernebevægelsen alene omkring 26-27 procent, mens regeringspartiet Partito Demokrati står til en vælgerlussing med kun omkring 22-24 procent af stemmerne.
Venstrefløjsudbryderne i partiet Frie og Lige/Liberi e Uguali, der tæller tidligere premierministre som Massimo D´Alema og Pierluigi Bersani, har ikke villet indgå i en teknisk valgkoalition med Det Demokratiske Parti. De har dermed gjort det endnu sværere for partileder og premierministerkandidat Matteo Renzi.
Det har så også været deres erklærede mål, for venstrefløjen af Det Demokratisk Parti og udbryderne i Frie og Lige anser Renzi for at være en overdrevent liberalt indstillet klasseforædder. Her er magtkampen om Partito Democaticos fremtid allerede gået i gang endnu inden valgresultatet. Matteo Renzi har meddelt, at han bliver uanset valgresultatet, men den afgående premierminister Paolo Gentilonis støtter er i fuld gang med at lave kampagne for ham. Blandt støtterne er tidligere premierminister og EU-formand Romano Prodi, tidligere premierminister Enrico Letta og tidligere præsident Napolitano.

De vilde scenarier efter valget
Tror man på de officielle meningsmålinger de seneste måneder op til valget står centrum-højre altså til at blive valgets vinder. Men netop den nye valglov har forårsaget mange spekulationer på alternative løsninger, hvis resultatet bliver grumset, og Berlusconi og hans allierede ikke opnår et levedygtigt flertal i parlamentet.

Gentiloni fortsætter som overgangsregering
Nogle politiske kommentatorer taler allerede nu åbent om at lade Gentilonis regering fortsætte som en overgangsregering, der skal lave endnu en ny valglov, der kan sikre en sikker vinder af et nyvalg i løbet af 2018.
Det scenarie skræmmer, fordi det betyder et lammet Italien de kommende måneder. Det er det værste der kan ske lige nu, hvor de økonomiske nøgletal omsider har fået et lille plus foran. Der ér lavet arbejdsmarkedsreformer, der har skabt arbejdspladser. Statsgælden er blevet stabiliseret, men væksten halter stadig bagud i forhold til EU-gennemsnittet.
Matteo Renzi har overordnet ført en meget sober og faktuel valgkampagne netop på baggrund af de opnåede resultater de seneste fem år.
Men italienerne tror ikke på, at landet for alvor er på vej ud af den økonomiske krise.
De fleste italienere oplever stadig, at deres børn har svært ved at få fast arbejde. De har også stadig færre penge til rådighed end for ti år siden, og det ofte gentagne tal om de over 620.000 immigranter og asylansøgere, der er kommet over havet de seneste fem år, gør ikke deres tillid til fremtiden større.

En sprængt centrum-højre koalition
Andre iagttagere forudser en sprængning af centrum-højrekoalitionen.
I det ene scenarie ser nogle det som en mulighed, at Berlusconi og Forza Italia simpelthen bliver enige med Matteo Renzi og Det Demokratiske Parti om en bred regering hen over midten med det erklærede formål at holde Femstjernebevægelsen væk fra magten.
“Renzisconi” kaldes den mulighed i daglig tale.
Den nuværende valglov er et eksempel på at de kan samarbejde. Valgloven er nemlig specialdesignet til netop at bremse protestpartiet.

Et ukendt ægteskab mellem Lega og Femstjernebevægelsen
Andre spekulerer i, at Matteo Salvini og Lega kan række ud efter magten i samarbejde med Femstjernebevægelsen. De to partier har deres EU-skepsis tilfælles, men ellers er det svært at vide, hvordan et regeringsprogram vil se ud for den konstellation. Vi ved nemlig stadig ikke, hvor Femstjernebevægelsen står i store spørgsmål, som for eksempel i spørgsmålet om den indvandring, der har været det helt store emne i valgkampen.
Matteo Salvini selv afviser, at han vil samarbejde med Femstjernebevægelsen, men den slags sceneskift er tidligere set i Italien.

Og så er der vejrets rolle
Meningsmålingerne har også vist, at der bliver flere og flere vælgere, der helt op til valget stadig ikke har besluttet, hvor de vil sætte deres kryds. Man frygter den laveste deltagelse i parlamentsvalget siden det første demokratiske valg i den italienske republik i 1948. Nogle forduser, at stemmeprocenten denne gang ender under 70 procent, hvor den for fem år siden var 75 procent, og for ti år siden i 2008 var på 80,5 procent.

Normalt undgår man parlamentsvalg om sommeren i Italien, for dér foretrækker folk at tage til havet i weekenderne.
Denne vinter er store dele af landet ramt af en sibirisk kuldebølge der, hvis den fortsætter i weekenden, kan betyde at mange af de ubeslutsomme vælger at tilbringe hele søndagen hjemme i den varme stue fremfor at kæmpe sig frem i sneen til de notorisk halvkolde italienske folkeskoler, der fungerer som valglokaler.

Valgkampen slutter officielt ved midnat fredag den 2. marts. Derefter er lørdag politisk hviledag både i medierne og på gaderne, hvor partierne har haft deres valgboder til at stå. Valgstederne åbner søndag fra klokken 7 til klokken 23.
46.604.925 italienere over 18 år kan stemme til Deputeretkammeret, mens 42.871.424 vælgere på 25 år og derover kan stemme til Senatet.

Charlotte Sylvestersen
Holder du af det jeg skriver? 
Så kan du betale for at læse med. 
Donér direkte til mig, hvad du selv synes en artikel skal koste at læse. 
Eller lad være, det er helt frivilligt. 
Min MobilePay er 27 90 59 86
(Navnet er Linda Lorenzen).

12 replies
 1. Lulu
  Lulu siger:

  Det er smart at bruge ord som “protest stemmer” for at latterliggøre m5s’s kapacitet og tegne partiet som en stor joke, 40% er ikke blot proteststemmer kære charlotte, 40% er næsten halvdelen af italienerne der løfter hovedet og kæmper landets vigtigste kamp.. Og når du bruger ord som “vælgerne elsker provokationer simpelthen”, så prøver du at få det til at lyde som om 40% af landet er nogle tosser der sidder derhjemme og opfinder at en godt 80% af politikerne er korrupte, nej det er facts, det er domme, det er dokumentation, fed propaganda du kører

  Svar
  • Charlotte Sylvestersen
   Charlotte Sylvestersen siger:

   Hej Lulu,
   tak fordi du læser med.
   Femstjernebevægelsen ér et protestparti. Det er ikke min opfindelse, men derimod et udbredt fænomen i hele Europa. 40 procent – ja, lad os nu se. Og ALLE kæmper vel udfra deres poltiske overbevisning den “vigtigste kamp”.
   Tro mig, Luigi Di Maio og resten af partiets udnævnte ledelse ved i den grad, at provokationen med at offentliggøre en ministerliste FØR valget er en provokation, deres vælgere sætter pris på. Ellers gjorde de det ikke.
   Statistikken med domme for korruption for over 80 procent af politikerne vil jeg gerne have et link til. De tal har jeg aldrig set.
   Jeg har lavet en politisk analyse af situationen her lige før valget. Det er ikke propaganda, men journalistik. Og du er naturligvis fri til at tolke mine informationer som du vil.
   Radio24syv leder i øvrigt lige nu efter dansktalende italienere til dækningen af valget. Vil du deltage med dine synspunkter, så skriv en privat email til mig – charlottemilano@gmail.com.
   Venlig hilsen,
   Charlotte Sylvestersen – Milano

   Svar
   • Lulu
    Lulu siger:

    Hej tak for svaret, m5s var i 2013 et oppositions parti, anno 2018 er m5s det eneste parti med et kompakt og troværdig regeringshold der kan være driftsdygtige fra dag 1 efter valget og som kan styre italien uden indre splittelser og dette gør at partiets plan for de nye love rent faktisk kommer igennem, de nye love er ingen hemmelighed for nogen og m5s er blevet stemt ind på den klare og tydelige plan de rent faktisk kommer til at gennemføre med det samme, en kapitel af italiensk politik er efter dagens resultat endelig ovre, de første 3 love som på forhånd er færdigskrevet vil blive gennemført og sikrer statskassen mange mange millioner euro som bliver investereret til landets vækst, og her snakker vi om støttepenge og privilegier, derefter er du velkommen til at læse resten af programmet da det er hvad der står nu står på dagsordnen i italiensk politik, det er de præmisser som m5s er stemt ind på, at kalde det eneste funktionsdygte og troværdige parti for et protestparti er groft

    Svar
    • Lulu
     Lulu siger:

     Og skulle det ske at m5s trods deres høje procenttal og stabile program ikke får lov til at indføre disse love og bliver skåret væk fra regeringen så kan i se op til at de 32% let kan blive til 42 hvis ikke 52% om 4 år.. en højrefløjsregering med salvini i spidsen får ikke italien til at blive et samfund baseret på velfærd, som i skandinavien.

     Svar
     • Lulu
      Lulu siger:

      Og så vil jeg gentage di maios ord, der er ikke blevet stemt på en ideologi, der er blevet stemt på et program, m5s har også vundet i norden, for uden den falske koalition er m5s det største parti også i nord regionerne. M5s er et program med klare punkter, ikke en ideologi, ikke en protest parti, men en løsningsparti.

 2. Lulu
  Lulu siger:

  Hsr også lige bemærket at du prøver at sammenligne m5s med populistiske ekstreme partier i EU som le pen og lign, m5s er fredig uden ideologi og med borgere som har samlet sig om at skabe det her program for at løse de reele gamle problemer som har ødelagt italien, det er det m5s, det er ingen ideologi ingen populisme du forveksler tingene, ekstremistiske partier er netop ikke opstået fordi m5s har indkapslet revolutionen, populistiske nynazistiske partier har intet med m5s, det er ikke den samme bølge, der er ingen ideologi her kun en plan, et program der kickstarter italien, og når politikken er ordnet så forsvinder m5s igen, der vil
  Komme nye partier nye ting, det her er en italiensk ting, ingen partier i verdenen har noget med m5s at gøre…

  Svar
 3. Lulu
  Lulu siger:

  Selv i napoli hvor mafiaen historisk altid har fået stemmer har m5s fået 50%.. de luca har tabt (søn af en mafiaboss) og befolkningen i syd har endelig bestemt sig for ikke at stemme på mafiaen, m5s har et kæmpe ansvar og har allerede nu gjort rigtig meget for italien, syditalien er begyndt at tage andvar og vil virkelig ændre situationen nu, der er ingen voldepisoder kun massere af borgere med hånden på hjertet, du må ikke lave den fejl at undervurderer hvor historisk vigtig m5s er, det er resultatet af de sidste 20 års elendige politik og det er borgerne der har taget situationen i egen hånd, intet med ekstremistiske EU partier at gøre, det er en anden verden..

  Svar
 4. Lulu
  Lulu siger:

  Det med at præsenterer regeringen inden valget er det m5s altid har foreslået, jeg vil vide hvem jeg stemmer ind og hvad planen er for din politik, jeg vil ikke bare stemme på et logo hvor de så skal dele ministerposter til folk der har sponsoreret kampagnen, til folk der hsr skaffet 10.000 stemmer og til folk som har sørget for at de får deres plads i folketinget, nej, ren politik og klar politik jeg vil vide på forhånd hvem og hvad jeg stemmer for, og det er ikke så uforståeligt når italien historisk har været så præget af korruption og mafia, det er klart, det er ikke Danmark…

  Svar
  • Charlotte Sylvestersen
   Charlotte Sylvestersen siger:

   Hej “Lulu”,
   helt grundlæggende synes jeg, der er noget forkert i, at du ikke præsenterer dig med navn, når du nu vil bruge min side til politisk propaganda, for det er jo lige præcis dét, du er i gang med.

   Jeg burde slette dine kommentarer fordi du dækker dig under en anonymiseret email.

   Men jeg vælger at lade dig stå, fordi du jo netop er en typisk repræsentant for Femstjernebevægelsens vælger, med den retoriske skabelon, som er typisk for protestbevægelsen.

   Tillad mig at gøre opmærksom på, at partiets officielle repræsentanter netop både før og efter valget gentagne gange har understreget, at Femstjernebevægelsen netop ikke er, og ikke vil være, et parti, men netop en protestbevægelse. Der er altså partiets officielle holdning. Og dét er i alle henseender et parti, sådan hedder de opstillede grupper nemlig til et demokratisk valg.

   At partiet, og dets vælger netop er populistiske bekræfter du jo også til fulde. Lad mig tage nogle citater fra dine kommentarer, der er klart populistiske, i den forstand, at det er udkomenterede påstande:

   “Selv i napoli hvor mafiaen historisk altid har fået stemmer har m5s fået 50%..”

   “det er ingen ideologi ingen populisme du forveksler tingene, ekstremistiske partier er netop ikke opstået fordi m5s har indkapslet revolutionen, populistiske nynazistiske partier har intet med m5s, det er ikke den samme bølge, der er ingen ideologi her kun en plan, et program der kickstarter italien, og når politikken er ordnet så forsvinder m5s igen…”

   “for uden den falske koalition er m5s det største parti også i nord regionerne…”

   Jeg kommer ikke til at godkende yderligere kommentarer fra dig.
   Du er meget velkommen til at kommentere på italiamo.dk´s gruppe på Facebook – https://www.facebook.com/italiamodk/ – med din personlige Facebook profil.
   Vi diskuterer med åben pande, ikke bag anonymiserede email-adresser, tak.

   Venlige hilsner,

   Charlotte – Milano

   Svar
   • Lulu
    Lulu siger:

    Sandheden er at “popolo” betyder befolkning, er man imod dette så er der noget galt..
    Men demokrati er opsat således at flertallet får ret, og lige pt siger 70% af italiens vælgere at det er et populistisk valg, men vi kender jo alle italiens historie, efter nedgangen så starter en historisk revolution som påvirker hele verdenen, som kristendommen, som renæssencen, sandheden er at mafia stemmerne er gået til noget andet, hvis det er populisme hvad er det så galt i det?
    Unge italienere interesserer sig endelig aktivt for politik igen, hvis det er populisme, hvad så?
    Populisme, pro-popolo, det er en revolution, så man må hellere følge med menneskehedets evolution, det her er en overgangsperiode, man kan lære meget af historien (:

    Svar
    • Lulu
     Lulu siger:

     Det er starten på kapitalismens ende,ihvertfald i den form vi ke der den, fremtiden er dtadig utydelig det her er kun den første form af forandringen ikke den definitive, du stempler mine ord som populistiske, disse nye ord som bliver råbt i kor af befolkningen, det er forandringens ord, enden af en side i historien og starten af et nyt kapitel, som det har været i de store folke revolutioner igennem tiden, det starter med en singel stemme der synger udenfor koret til stemmerne bliver mange, til forfølgingen starter, og til folkets sejr.. Det er biologisk, det kaldes evolution, jeg ville ikke befinde mig i den forkerte side af den, vi ved hvordan naturens lov fungerere (:

     Svar
 5. Lulu
  Lulu siger:

  Jeg synes det er sjovt at du siger det er populistisk at sige at m5s er partiet med flest stemmer i nord regionerne, for det er det,
  Med undtagelse af 4 regioner er m5s det første PARTI i alle regioner, det er facts.

  Svar

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *