FERIETIP: Hvad dækker det blå sygesikringskort?

Det blå sygsikringskort dækker ikke hjemtransport.
De blå kort dækker heller ikke behandlig på private hospitaler og klinikker i udlandet, og den offentlige rejsearlarmcentral er lukket.


RET TIL SAMME BEHANDLING SOM BORGERNE I DET LAND, DU ER PÅ REJSE I
EU-sygesikringskortet viser, at du har ret til de samme sundhedsydelser og på de samme vilkår som borgerne i det land, du opholder dig i.

Du kan derfor komme til at betale en del af behandlingen selv, hvis det samme gælder for sygesikrede borgere i det pågældende land.

Det blå EU-sygesikringskort dækker ikke udgifter til hjemtransport.
Hvis du ønsker at få dækket udgifter til hjemtransport i forbindelse med sygdom eller dødsfald, skal du tegne en privat rejseforsikring.

(Der gælder dog særlige regler for hjemtransport fra Finland, Island, Norge og Sverige.)

HER ER REGLERNE FOR ITALIEN – med mine kommentarer
Husk altid at vise det blå kort.
Søg behandling inden for det offentlige sundhedsvæsen. (Sanitá Pubblica)
Gem alle originale regninger og kvitteringer samt kopi af henvisninger og recepter til brug for evt. refusion af den offentlige andel.

HVORDAN FÅR JEG LÆGE- OG TANDLÆGEHJÆLP?
For akut lægehjælp ring 118.
Hos læger, der er tilknyttet den offentlige sygesikring (Servizio Sanitario Nazionale – SSN).
Ved akut behov for lægehjælp mellem kl. 20.00 og 8.00, samt lørdag og søndag kontaktes lægevagten (Guardia medica).
lægevagt_italien_1

lægevagt_italien_2
Der er egenbetaling på min. 20 € (2014-niveau) pr. lægebesøg.
Beløbets størrelse kan variere fra region til region.
I visse turistområder findes en særlig turistlægevagt (Guardia medica turistica), som afkræver en højere egenbetaling.
Der er ikke tilskud til tandbehandlinger.
Tandlæge hedder “Dentista”.

HVORDAN FÅR JEG HOSPITALSBEHANDLING?
På offentlige hospitaler. De har normalt et skilt med teksten “Ospedale”.

hospital_2
hospital
Skiltene herover betyder, at hospitalerne arbejder inden for det offentlige system (SSN – Servizio Sanitá Nazionale).
Indlæggelse sker normalt efter lægehenvisning.
I nødstilfælde kan du kontakte et hospital direkte.
Skadestue hedder Pronto Soccorso!
skadestue

Akut behandling på hospitalier er gratis.
På skadestuen kan der være gebyr, hvis du får en “grøn kode”, der vurderer, at dit problem kunne have være klaret med et almindeligt lægebesøg.
Patienter, der tildeles “gul  kode” (alvorlig) eller “rød kode” (livstruende) behandles gratis.

Du skal betale et beløb pr. indlæggelse.
Du skal betale ca. 100 € (2014-niveau) for ambulancetransport til et hospital. Beløbet kan variere fra region til region.

Hvordan får jeg receptpligtig medicin?
Vis recepten og det blå kort på et apotek (Farmacia – der er rigti mange apoteker i Italien, og de fleste har et skilt med et grønt kors. Vær opmærksom på, at italienske apoteker ikke har al medicin på lager – ofte bestiller de hjem for dig, og du kan hente medicinen 1/2 eller 1/1 dag efter!).
Der er varierende tilskud til visse former for receptpligtig medicin.
Som udlænding skal du regne med at betal fuld pris – husk at gemme kvittering, hvis du har en rejseforsikring.
apotek_italien

HVORDAN FÅR JEG DIALYSE, ILTBEHANDLING, KEMOTERAPI MV.?
Hvis du har brug for dialyse, iltbehandling eller kemoterapi m.v. under dit ophold, skal du i god tid inden afrejsen aftale tid til behandlingen med det relevante behandlingssted for at sikre, at behandlingen er til rådighed. Kontakt den lokale sygesikring Azienda Unitá Sanitaria Locale – ASL for oplysning om behandlingssteder i det pågældende område.

REFUSION AF UDGIFTER
Egenbetaling refunderes ikke.
Hvis du har betalt mere end egenbetalingen og vil søge refusion af den offentlige andel af regningerne efter din hjemkomst til Danmark, skal du sende ansøgning og alle originale regninger og kvitteringer samt kopi af henvisninger og recepter m.v. til Patientombuddet, International Sygesikring.
Vær opmærksom på, at der kan gå lang tid før en evt. refusion udbetales.

(KILDE: Patientombudet)


——————————————————-
PRESSEMDDELELSE 2.7.2015 fra Gjensidige Forsikring:
DANSKERNE VED STADIG IKKE, HVAD DET BLÅ KORT DÆKKERAlt for mange danskere ved ikke, hvordan de er sikret med det blå kort.
Næsten hver anden tror eksempelvis, at det blå kort kan få dem transporteret hjem fra lande i EU. Og mere end hver anden tror, at de kan kontakte den – nu lukkede – offentlige rejsealarmcentral. Det viser en ny undersøgelse, som TNS Gallup har lavet for Gjensidige Forsikring og Gouda Rejseforsikring.Første sommer med det blå kort risikerer at være fyldt med negative overraskelser for de danskere, der rejser i Europa.

For eksempel tror 43 %, at de kan få dækket hjemtransport fra EU,mens  21 % tror de kan få dækket behandling på privathospitaler, og 64 % tror stadig, at de  kan kontakte den offentlige rejsealarmcentral ved sygdom.

Det viser en ny undersøgelse, som TNS Gallup har lavet for Gjensidige Forsikring og Gouda Rejseforsikring.irkeligheden er desværre, at ingen af de tre ting, som mange danskere forventer, at kunne få hjælp til, er dækket i ordningen under det blå kort. Der er ingen behandling på privathospitaler, ingen hjemtransport ved sygdom og den offentlige rejsealarmcentral er lukket.

”Indtil ændringerne sidste år, hvor vi gik fra gult til blåt kort, fik man dækket de fleste udgifter til behandling i resten af EU. Det ændrede sig dog med det blå kort. Men det virker desværre som om, at ændringerne ikke er blevet forstået af alle. Og det er et problem, som vi i Gouda tager seriøst,” siger Uffe Svensson, direktør i Gouda Rejseforsikring.

Mere forvirring end sidste år
Sammenlignet med sidste år er der kommet mere forvirring om dækningerne på det blå kort. For i 2014 troede 29 % eksempelvis, at de kunne få dækket hjemtransport. I år er det hele 43 %, der tror, det er dækket. Men sandheden er, at det faktisk er en dækning, som ikke har været i den offentlige rejsesygeforsikring i flere år.

”Det er et kæmpe problem, at forvirringen er blevet større siden sidste sommer. Det understreger blot, hvor vigtigt det er, at de rejsende sætter sig ind i, hvordan de er dækket på ferien. Forventer man, at kunne få behandling på privathospital og derefter blive transporteret hjem på det offentliges regning, risikerer man altså at få en rigtig slem overraskelse,” siger Uffe Svensson.

De private alarmcentraler løfter opgaven
Indtil det blå kort blev lanceret, kunne man ringe til den offentlige rejsealarmcentral, for at få hjælp ved sygdom eller ulykker i udlandet. Men i dag må man selv sætte sig ind i alle de enkelte landes regler, og sørge for at få den rette behandling, hvis man ikke har tegnet en privat rejseforsikring.

”I forsikringsbranchen er det en af vores vigtigste opgaver at vejlede danskerne, inden de tager på ferie, så de ved hvordan de er dækket og kan reducere risikoen for at blive syge eller komme ud for ulykker. Er uheldet ude, kan det være afgørende at få hurtig hjælp og rådgivning fra specialister. Vi kan give den nødvendige hjælp og træffe de rigtige valg for den skadelidte, når nu det blå kort ikke længere tilbyder de danske turister dette,” siger Uffe Svennson.

 

1 svar

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] LINK: Mere om betingelserne for det blå sygesikringskort i udlandet >> […]

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *