Italiens fodboldlandshold har spillet i blåt siden 1911

azzurri_2006

De Azurblå i 2006, da Italien vandt VM

“Gli Azzurri” kalder man det italienske fodboldlandshold, fordi holdet spiller i en klar himmelblå trøje, hvis farve man i dag kan lede længe efter i det italienske flag.

Den azurblå farve blev første gang brugt den 5. januar 1911, da Italien spillede en venskabskamp mod Ungarn i Arenaen i slotsparken i Milano.
Napoleons  Arena fra 1806 var både AC Milans og FC Inters første hjemmebane, inden San Siro Stadion i byens nordvestlige udkant blev konstrueret.

Den blå farve stammer våbenskjoldet for det italienske kongehus, Savoia-familien fra Torino. Italien var et kongedømme fra samlingen af landet i 1861 til den 2. juni 1946, hvor et flertal af befolkningen stemte ja til at landet fremover skulle være en republik
Italiens flag - Il Tricolore - havde indtil 1946 Svaoia-familiens våbenskjold indsat i den hvide farve

Italiens flag – Il Tricolore – havde indtil 1946 Svaoia-familiens våbenskjold indsat i den hvide farve

Da det italienske fodboldlandshold spillede sin allerførste kamp i 1910 var trøjen hvid og med stiv flip, og et lille italiensk flag sat på flippen. Det siges, at den hvide farve var valgt for at hædre den stærkeste italienske klub på den tid, memlig den legendariske klub Pro Vercelli.

Den blå farve kaldes også Savoiablå i dag, og kongefamiliens “Dannebrogs-kors” med blå kant blev da også syet på trøjerne, da landsholdet gik på banen i 1911 – og i øvrigt tabte 0-1 til Ungarn.

Der gik dog lidt tid inden den blå farve blev et fast indslag.
I 1912 spillede landsholdet igen i hvidt, og det samme var tilfældet ved OL i 1922, selv om den italienske olympiske komite CONI, der blev grundlagt i 1914 anbefalede den blå farve. Ved OL i 1932 i Los Angelis optrådte italienerne i blåt.

Fascismen satte også sit præg på fodbolduniformen.
Først kom det fascistiske symbol med faklen op ved siden af kongefamiliens flag på trøjerne, og en overgang i 1930´erne spillede landsholdet i den fascistiske farve – kulsort.

Scudetto Tricolore hedder det lille skjold med det italienske flag, der er på landholdsspillernes trøjer

Scudetto Tricolore hedder det lille skjold med det italienske flag, der er på landholdsspillernes trøjer

Efter 2. Verdenskrig vælger man at beholde Savoiafamiliens blå farve, men man fjerner våbenskjoldet både fra flaget og fra fodboldtrøjerne.

Fra 1947 er er altid et italiensk flag formet som et skjold på landsholdets trøje. Scudetto Tricolore kaldes det symbol.

Også de fleste andre italienske landshold anvender den azurblå farve, men der er undtagelser:

I motorsport er den røde farve så dominerende, at man ligefrem taler om “den røde sport” – la corsa rossa.

I cykelsport er den hvide farve blevet dominerende for de italienske landshold siden 1990´erne, mens vintersportsgrene som for eksempel ski ofte bruger rød og hvid som landsholdets farver.

Læs mere:
Giv mig i dag min daglige fodbold
San Siro Stadion i Milano

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *